Smarta barn simmar!

Att träning är bra för ett balanserat sinne är inget nytt. Men att simning kan öka intelligensen, motoriken och skapa ett försprång inför grund- och förskolan hos barn kanske inte alla visste?

I en studie från Griffith Institute for Educational Research i Australien som studerade barn, som från tidig ålder, deltar i simning kan utveckla kunskaper inom språk, självförtroende, finmotorik och till och med mattekunskaper tidigare än andra barn. Utöver detta visade simningen skapa förutsättningar för en god koordination och andning. 

Här är ett gäng anledningar till varför simning kan få ditt barn att använda hjärnan ännu mer:

  • Barn som simmar använder ofta siffror i den dagliga träningen. Ledare och coacher har det som en naturlig del i samtalen, exempelvis när “3, 2, 1 – kör!” används som ett sätt att signalera start. 
  • Språkkunskaper utvecklas tidigare eftersom de behöver lyssna och ta instruktioner från ledare. Att barn får kommunicera med sina ledare när det uppstår oklarheter under träningen ger barnen ett försprång i sättet de uttrycker sig och kommunicerar
  • Simning är toppen för minnet! Hippocampus i hjärnan är en viktig del för vår förmåga att lära och memorera. Denna del växer när barnen rör på sig. Syresättningen till hjärnan ökar och på så sätt förbättra förmågan att komma ihåg saker. 
  • En annan fördel är att simning kan underlätta för fokus och koncentration vilket gör det lättare för oss att inte “zoona ut” från uppgifter eller åtaganden. Simning kan öka koncentrationsförmågan hos barn och på så sätt göra det lättare för dem att koncentrera sig utan att bli störda av annat. 
  • Med en god koncentrationsförmåga klarar man av att utföra det perfekta simtaget eller benkickarna, vilket i sig bidrar till en en ökad finmotorik.
Föregående artikel

En kilometer i femgradigt vatten, någon?

Nästa artikel

3 sätt att veta om din träningsplanering är rätt för dig