“Idrotten betyder oerhört mycket”

Josefine Busk är en fena på simning. För henne står idrotten för hälsa, tävling och vänskap.

– Idrotten betyder oerhört mycket för mig, säger hon.

Josefine Busk – 23 år och bosatt i Enhörna utanför Södertälje – har tränat simning länge och tillhör Södertälje Simsällskap. Josefine, som har en intellektuell funktionsnedsättning, berättar att hon blev mobbad i skolan och att simningen hjälpte henne att hitta ett sammanhang och att träffa nya vänner.

– Simningen har betytt jättemycket. Här har alla en funktionsnedsättning och man får träffa likasinnade, vilket jag tycker är jättebra, säger hon.

Josefine Busk
Bor: Enhörna Född: 1997
Klubb: Södertälje Simsällskap
Idol: Sarah Sjöström. ”För hon är bäst på frisim och är ödmjuk.”
Se en kort film med Josefine Busk på para-me.se

Josefine har satsat på sin simning – och det med resultat. För två år sedan, 2019, var hon en av idrottarna som fick chansen att åka till Special Olympics World Games i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Där simmade hon tillsammans med Linnéa Bäckman, Andreas Nord och Sebastian ”Delfinen” Karlsson hem guldet på 4 gånger 50 meter.

– Jag tycker att det bästa med idrott är glädjen när man vinner och när man träffa nya kompisar, säger hon och berättar att tävlingarna i Abu Dhabi är hennes bästa idrottsminne tillsammans med guldmedaljen på 100 meter frisim från Special Olympics European Games i Antwerpen 2014.

Hon betonar att allt inte handlar om att tävla och vinna. Motionen är också oerhört betydelsefull.

– Om man börjar med simning behöver man inte elitsatsa. Man kan simma en gång i veckan bara för motionens skulle. Att röra på sig är jätteviktigt, säger hon och skickar med några sista ord till de som funderar på att börja med idrotten.

– Ni som inte har testat. Gör det för man får så mycket glädje och nya kompisar.

Från Parasportmagasinet.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Öron ❤️ poolvatten = inte sant

Nästa artikel

Axelfokus 3: Kapselskada