Sjöström till DN: ”Simningen går bättre och bättre”

Tävlingscombacken efter armbågsskadan närmar sig för Sarah Sjöström. Det har hunnit gå tolv veckor sedan hon opererade den brutna armbågen. Om ungefär en månad är planen att hon ska ner i bassängen för att tävla igen. 

Dagens Nyheter fick en pratstund med Sarah under ett fyspass på Bosön. I artikeln får vi möta en Sjöström som, trots motgångarna, är förvånansvärt positiv och lugn inför framtiden.  

– Det finns en massa människor som har det tuffare än vad jag har. Jag tänker på de som har förlorat anhöriga i covid-19, eller på simmare som drabbats av cancer (japanskan Rikako Ikee). Man måste försöka ha lite perspektiv på saker, och i det stora hela är det inte speciellt synd om mig, säger Sarah till Dagens Nyheter. 

Från ett världsårsbästa till en bruten armbåge

Under de tre rehabiliteringsmånaderna har Sarah, tillsammans med sjukgymnasten Jörgen Sandberg och träningsrådsgivaren Niklas Heckscher från SOK, blivit ett sammansvetsat gäng som tillsammans jobbar för att få tillbaka Sarah till det normala.

Själva olyckan skedde den 6 februari. Bara timmar efter att Sarah simmat världsårsbästa på 50 meter frisim, halkade hon på en isfläck som resulterade i en bruten armbåge. Två dagar efter olyckan opererades hon och när smärtan från operationen försvann, påbörjades resan tillbaka. 

Sjöström beskriver vägen tillbaka som noga uttänkt. Det finns inte plats för några bakslag eller missar. Och även om OS i Tokyo närmar sig, säger Sjöström att det inte finns några genvägar för att ta sig tillbaka till bassängen.

De senaste tre veckorna har Sjöström legat på sju-åtta simpass i veckan. Utöver det får hon in tre styrkepass samt ett pass i veckan på cykeln. 

– Simningen går bättre och bättre. Frisim kan jag simma ganska bra. När det gäller fjärilsim kan fortfarande inte simma “sammansatt fjärilsim”, däremot tränar jag mycket fjärilsimskickar, säger hon till DN. 

Tanken att Sjöström ska göra sin tävlingsdebut i Canet 1–2 juni. Före OS är målet att delta i den stora internationella tävlingen Sette Colli Trophy som går av stapeln den 25–27 juni i Rom. Även om fjärilsimningen inte är var det brukar vara just nu, så är det en positiv Sjöström som siktar och blickar framåt.

– Jag tar det som det kommer. Det är drygt två månader kvar till OS och jag kan fortfarande inte simma fjärilsim så jag tänkte börja med att lära mig det, säger Sarah till DN.

Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Taggar: