En Olympisk offensiv för att få in fler kvinnliga ledare!

Enligt Riksidrottsförbundets rapport “Jämställdhet bland idrottens ledare” från 2019 så är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommar-OS så var tio procent av tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften. Detta vill Sveriges Olympiska Kommitté ändra på och startar därför nu nu initiativet Olympis Offensiv.

Vad handlar det om?

Initiativet består av tjugo tränare från tretton individuella sommaridrotter. Insatsen, som riktar sig till kvinnliga tränare är ett led i SOK’s långsiktiga satsning Olympisk Offensiv, som ska ge fler aktiva och tränare vilket i framtiden ska leda till fler svenska OS-medaljer. Tanken är att det ska verka för ett mer hållbart ledarskap för kvinnor.

De tjugo kvinnliga tränare har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år.

Ulrika Sandmark, förbundskapten för simning och ansvarig för projektet för SOK’s räkning säger i ett pressmeddelande:

– Sverige behöver fler människor som vill satsa på tränarkarriärer och där är kvinnor en outnyttjad potential. Men vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor. Det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren.

Ulrika Sandmark. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Hur ser upplägget ut?

Programmet drar igång den 31 maj med en digital kick-off. Tanken är att gruppen ska träffas (fysiskt eller digitalt) sammanlagt fyra gånger per år, under två års tid. Under varje träff kommer fokuset vara ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränar- och ledarskap på toppnivå. Det kan handla om allt i från retorik, hållbarhet och mästerskapscoaching. Tillsammans med respektive förbund ska en individuellt utformad utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp kontinuerligt. De intagna får även personliga mentorer.

Lästips: Jenny representerar simningen i den Olympiska Offensiven.

Taggar: