Skidåkning + simning – varför inte?

Den nya sporten kallas Swimski. Sporten, som har en väldigt kort säsong, går ut på att först köra en sträcka i längdspåren för att sedan kasta sig ut i vattnet och simma en sträcka.

Vi pratade med personen bakom den roliga och smått knasiga idén, Adrian Bengtson. Han är en van öppet vatten-simmare och ingår i Umeå Simsällskap.

Adrian Bengtson

På Nydalaområdet i Umeå finns ett konstsnöspår och även Nydalasjön. Vid Nydalasjön håller de till för öppet vatten-simning. Adrian berättar att han länge har varit fascinerad över att säsongen för skidspåret sträcker sig nästan ända fram till att öppet vatten-säsongen börjar.

Hur uppkom idén?

– Tanken har grott hos mig. Att det vore en kul grej att någon gång testa att kombinera skidåkning och öppet vatten-simning, en vintersport och en sommarsport, för det är nog inte så vanligt, säger Adrian Bengtson.

Just den här våren har varit speciell på grund av pandemin. Simhallen Navet i Umeå har varit stängd för vuxna sedan slutet av förra året och IKSU:s bassäng stängde sista april för renoveringar. Så nu står de vuxna simmarna helt utan möjligheter att simma.

– Det är med den bakgrunden att jag förra veckan bestämde mig för att jag faktiskt ville testa den här galna idén på riktigt, och göra det medan skidspåren fortfarande var åkbara. Även om sjön egentligen var för kall fick det bli nu eller aldrig. Förhoppningsvis skulle några varv i skidspåren med våtdräkten på göra att man blev ordentligt varm, gärna lite överhettad till och med, säger Adrian.

Varma i våtdräkterna, kastar de sig ner i det svinkalla vattnet.

Finns det någon ambition att etablera sporten mer än som en rolig grej?

– Det var i första hand tänkt som en kul och lite galen grej att ha genomfört, men jag tror säkert att vi kommer att göra det igen. Speciellt som det var några som missade det den här gången. Den här typen av saker har en tendens att få eget liv.

Adrian berättar att det finns ett härligt gäng i Umeå, både vuxna och ungdomar som han skulle kalla ”träningspostiva” och som gillar att prova på olika saker kopplat till simning.


– Förra sommaren, när nästan allting annat blev inställt, var vi många som passade på att testa swimrun för första gången och vi tyckte det var jättekul, säger Adrian.

Men, var det inte svinkallt i vattnet?

– Jo, det var verkligen smärtsamt kallt! Det var bara 6 grader i vattnet och jag brukar normalt börja öppet vatten-säsongen när det är åtminstone kring 12–13 grader – och även det känns iskallt i början. Men jag har testat isvakssimning i vinter, för första gången i mitt liv, och jag är glad att jag hade gjort det, för då var jag i alla fall beredd på smärtan, säger Adrian Bengtson.

Goa sex grader i Nydalasjön!

Taggar: