Clara Ternström representerar Sverige i Budapest!

Den svenska 19-åringen Clara Ternström gjorde i veckan debut på senior-EM i konstsim. Hennes deltagande gör henne till den första solo-konstsimmaren att representera Sverige på EM sedan 2014. Och inte nog med det, i veckans EM satte hon personligt rekord på solofinalen – vilket resulterade i en tolfte plats! Stort grattis!

19-åringen har tränat konstsim sedan sjuårsåldern och har tidigare representerat Sverige i junior-EM. Vi tog ett snack med henne för att kolla läget, känslorna inför EM och hur covid-19 har påverkat hennes idrottande.

Clara tillsammans med tränaren Anna Högdal

Clara, hur känns det att få representera Sverige i senior-EM?

– Det är superkul! Jag har ju simmat ett par junior-EM tidigare men att få delta i och representera Sverige på ett seniormästerskap känns som en helt annat grej. Det känns häftigt att ha blivit uttagen! säger Clara Ternström.

Du är ju den första solo-konstsimmaren som representerar Sverige på ett EM sedan 2014, hur känns det?

– Lite svårt att ta in. Har nog fortfarande inte insett hur länge sen det är och att det faktiskt är rätt stort. Men det känns riktigt bra att få föra in Sverige på EM-arenan igen, säger Clara.

Förväntningarna på EM har varit att få prestera sitt allra bästa, samtidigt som hon vill njuta av den mäktiga upplevelsen. Inte en helt lätt kombo, kan tänkas.

– Förhoppningsvis får jag också se en förbättring i poängen sedan min senaste tävling som ju var ett tag sen, det känns som att jag har utvecklats mycket, säger Clara.

– Det ska bli riktigt kul att få simma framför domare igen och tävla mot andra i verkligheten! Topp tre skulle jag säga är att känna tävlingskänsla av konkurrenter bredvid en, simma framför domare som man kan förmedla känslan till och få feedback på hur det gick direkt efter programmet – istället för att behöva gå i ovisshet i flera veckor.

Pandemin har ju som bekant satt många käppar i hjulen för hela idrottssverige. Mycket har ställts in och skjutits upp. Perioden har varit tuff och krävande, men Clara pratar om simhallen som hennes räddning under pandemin.

– Man märker tydligt hur viktigt det är att ha mål att jobba mot. När tävlingar och event ställs in är det svårare att hålla motivationen uppe för att träna så mycket som krävs. Men simhallen har också varit min räddning när så mycket annat ställs in, jag trivs oerhört bra med både träningen och personerna, säger Clara.

Uppladdningen inför EM har inneburit många sena kvällar i simhallen. Clara berättar också att en fördel med att mycket behöver vara digitalt, har varit att hon kunnat lägga mycket fokus på träningen på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Mycket av träningen har skett via Skype.

– Både från Uppsala och Kanada till Tibblebadet som jag tränar i, vilket har fungerat förvånansvärt bra, säger Clara.

Taggar:
Föregående artikel

Så väljer du rätt våtdräkt!

Nästa artikel

Skidåkning + simning – varför inte?