Svenska framgångar i Sim- och Para-EM!

Förra veckans Sim-EM och Para-EM har avslutats. Och vilka svenska framgångar det blev! Vi har sammanfattat en del av alla grymma insatser som skördats under förra veckans mästerskap.

Parasimmerskan Agnes Kramer tog både ett silver och brons under Para-EM i Madeira. Bronset simmade hon hem på 400 meter fritt s7 och och silvermedaljen kaklade hon in på 100 meter ryggsim s7. Bronset blev hennes första internationella medalj. 

Agnes Kramer. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Men framgångarna på Para-Em tog inte slut där. Simmerskan Pernilla Lindberg fick med sig ett EM-silver på 100 och 200 meter fritt. Utöver ett silvermedaljerna blev det även en bronsmedalj på 100 meter bröstsim. Men medaljregnet över Lindberg tog inte slut där. Hon kammade hem ett guld, samt nytt personligt och svenskt rekord på 200 meter medley!

Pernilla Lindberg. Foto:Mathilda Ahlberg / Bildbyrå

Lina Watz försvarade sitt silver från EM i Dublin med ett nytt personligt rekord på 100 meter ryggsim.

Lina Watz. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Ett brons blev det även för Ida Andersson Wulf i grenen 100 meter bröstsim sb6. Ida tog ett nytt personligt och svenskt rekord på tiden 1:57,22!

Hela åtta medaljer kammades alltså hem till Sverige under veckan. Grymt bra jobbat och stort grattis!

Under EM i Budapest knep simmaren Erik Persson en bronsmedalj på distansen 200 meter bröstsim. Bronset blev den första medaljen på distansen sedan 1950! Senast en svensk tog medalj på 200 meter bröstsim på ett långbane-EM var Bengt Rask och året var 1950.

Erik Persson Foto: Patrick B. Kraemer / Bildbyrån

På damsidan tog systrarna Hansson varsin pallplats. Louise Hansson simmade hem ett brons på 100 meter fjäril och syrran Sofie Hansson tog ett guld på 100 meter bröstsim!

Sophie och Louise Hansson. Foto: Patrick B. Kraemer / Bildbyrån

Våra svenska simhoppare imponerade också under veckan i Budapest. Emilia Nilsson Garip knep en femte plats på 1 meterssvikten.

Emilia Nilsson Garip. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Och Emma Gullstrand hoppade in en bronsmedalj för Sveriges på 3 meterssvikten.

Emma Gullstrand Foto: Patrick B. Kraemer / Bildbyrån

Sist men inte minst, konstsimmet. Clara Ternströms deltagande gjorde henne till den första solo-konstsimmaren att representera Sverige på ett EM sedan 2014. Och inte nog med det, under EM satte hon nytt, personligt rekord under solofinalen – vilket resulterade i en tolfte plats.

Stort grattis och grymt bra jobbat till våra svenska stjärnor!

Taggar:
Föregående artikel

Vad händer under ytan i konstsimmet?

Nästa artikel

Rörlighet för simhoppare