Simon Sjödin lämnar elitbassängen – vi tackar för showen

15 år. Så länge har Simon Sjödin varit en del av svenska simlandslaget. Men i och med EM i Budapest i maj är den delen av karriären över. Egentligen var planen att avsluta redan under 2020, men det kom en pandemi i vägen.

– Ja, tanken var att jag skulle göra min sista satsning förra året i och med EM i Budapest, men när det ställdes in kände jag att jag inte fick det avslut jag ville, säger Simon Sjödin.

Nu blev det ändå ett avslut med EM i Budapest, fast ett år senare än den ursprungliga planen, ett år som Simon själv beskriver som ett bonusår. Under tre månader var planen fortfarande att lägga av och han drog ner rejält på simningen, men han slutade aldrig helt. Sedan bestämde han sig för att ändå satsa på EM 2021 för att få ett avslut.

– Jag har hållit igång hela tiden, men jag gick ner från tio till fem pass i veckan. Jag tog det mindre seriöst, men det var ju inte som att jag inte var inne på Eriksdalsbadet på flera månader, säger han.

Simon Sjödin – anno 2007.

Simon Sjödin kom med i landslaget när han var 19 år gammal, men det var inte något han hade planerat. Han bara simmade råkade bra under SM i Landskrona.

– Jag hade gjort planer på semester med kompisar, men så ropade de upp mitt namn och så fick jag en biljett till EM i Budapest, så de planerna fick jag ställa in, skrattar han.

Efter det första EM-äventyret har det blivit många mästerskap på meritlistan. Han har bland annat simmat i två olympiska spel, 2008 i Peking och 2016 i Rio. I Rio simmade han också hem sina två svenska rekord, i 200 meter medley och 200 meter fjärilsim, som håller i sig än idag.  

– Vad som har varit bäst under min karriär är svårt att säga. Men när jag minns tillbaka är det framför allt alla resor och gemenskapen jag tänker på. Jag har haft hur kul som helst och skulle aldrig byta bort det mot något. När det gäller det rent idrottsliga är det förstås att ha fått simma i OS och VM-finaler och att ha fått ta medaljer på EM.

Gemenskapen har varit viktigast för Simon Sjödin. Här med Gustav Hökfelt.

Men nu då? Vad gör en elitidrottare när den delen av karriären är slut? Simon Sjödin säger själv att det är lätt att det blir en tomhet efter att man slutat som elitidrottare, så kallad Post Athletic Depresson. För att slippa hamna där själv förberedde Simon sig för den dag då han skulle sluta som elit.

– Det är skönt att jag har haft mina föregångare som har varit lika gamla som jag är nu och sett hur de gjorde. Jag har kunnat förbereda mig för efterlivet redan under karriären, säger han.

Simon var också anställd av Simförbundet under sin elitpaus, så han har redan nosat på livet utanför simningen. Så vad ska han göra då? Ja, allt kan han inte säga innan det blir officiellt, men det finns planer.

– Haha, ja, den frågan har jag fått kanske hundra gånger den senaste veckan. Jag har en plan, men det är några saker som jag inte kan gå in på än. Men jag kan säga så mycket att jag kommer att bli kvar lite i simningen och lite i den riktiga världen också.

Och till alla unga simmare som är på väg ner i elitbassängen har Simon Sjödin några viktiga råd att ge.

De lyckliga stunderna med landslaget har varit många.

– Jag kom med i landslaget när jag var 19, men när jag var 18 simmade jag 5 sekunder från landslagstider. Så stressa inte. Fokusera på det viktiga. Ha kul och kom ihåg att rolig simning är snabb simning. Idag är det många som sätter så stor press på sig själva redan i 15-årsåldern. Om man bara vågar lita på processen så kommer resultaten.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

OS-peppen: Robin Hanson

Nästa artikel

Therese Alshammars comeback!