OS-peppen: Robin Hanson

Under sommaren kommer vi att presentera alla svenska simmare som är klara för OS under vinjetten OS-peppen. Först ut är 200 meter fritt-specialisten Robin Hanson.

Robin Hanson föddes med simhud mellan tårna. Han åtminstone hade simning i generna. Båda föräldrarna har tävlat i simning på SM-nivå och både hans syster och bror satsar på simningen. Att föräldrarna hela tiden har vetat vad som krävs för att man ska lyckats har hjälpt till i Robins satsning. Även skolan har ställt upp och anpassat hans gymnasiegång.

– Jag tog bort några extra kurser i trean på gymnasiet och la dem på mitt fjärde år istället för att kunna satsa extra inför OS 2020. Men så blev det inget OS. Det som var bra då var att jag hade ett lugnt schema och inga tävlingar att träna för. Eftersom jag är en av de yngre så kände jag att jag fick en chans att träna ett år till och att bli ännu bättre och kunna placera mig ännu högre, säger Robin Hanson.

Ja, de olympiska spelen flyttades fram ett år, vilket ställde till det för många idrottare som lagt upp sin träning efter OS-satsningen. Men så här i efterhand är Robin nöjd med vad bonusåret gav honom.

– Jag har tagit stora kliv under det här året och tekniken känns väldigt mycket bättre.

Något riktigt OS-blåbär är inte Robin Hanson. Redan 2018 tävlade han i ungdoms-OS i Brasilien och fick resa hem med ett silver på 200 meter frisim och ett brons på 100 meter fritt. Men det är klart att de stora olympiska spelen är något annat, även om han har hört att det är ganska likt ungdoms-OS – fast upphöjt till tio.

– OS är ju drömmen som jag tror att alla som håller på med en idrott har. Det känns lite overkligt nu, men man känner sig speciell att få uppleva det som många drömmer om, säger han.  

I skrivande stund är OS en och en halv månad bort och uppladdningen för Robin går som planerat. Än så länge kör de på med träningen som vanligt, att träna inför OS är ju trots allt som att träna som för vilken stor tävling som helst.

– Vi kör hård träning fram till några veckor innan tävlingen. Jag är precis där jag vill vara i träningen, säger han.

Första gången på OS, hur höga förväntningar har man då på sig själv egentligen? Jo, rätt höga om man frågar Robin Hanson.

– Många säger att man ska vara med första gången för att se och lära, men jag känner att om jag ska kunna se och lära måste jag ju vara med och simma försök, semi och kanske till och med final.

Robins eget mål är att nå finalen i OS och det här med att prestera under press är inget problem för Robin, som enligt egen utsago är bra på just det.

– Jag ser fram emot hela upplevelsen med OS. Bara att ha fått vara på OS blir helt fantastiskt. Men att nå målet skulle ju vara ännu bättre.

Foto: Bildbyrån

Taggar: