Lina Watz till Sommar i P1

Parasimmaren Lina Watz är mest känd som just simmare och simmade i Parlympics i Rio 2016. Hon var också med i TV4:s satsning Vinnarskallar 2019 där hon tävlade mot andra paraidrottare. Nu i augusti är det dags igen när Paralympics i Tokyo går av stapeln. Men innan dess ska 100 meter rygg-specialisten debutera som Sommarpratare i P1.

Vi fick en pratstund med den blivande radiokändisen.

Hej Lina! Grattis till att få vara en av sommarpratarna 2021!

– Tack. Det känns verkligen jättehäftigt!

När fick du veta att du skulle få sommarprata?

– Det var i april. Då var det en från P1 som ringde och frågade om jag var intresserad av att vara med. Och det är ju klart att jag vill! Det är en jätteära! De hade sett mig lite innan, i Vinnarskallar och under Paralympics och tyckte att jag har en bra story. Och så är det ju lagom till Paralympics senare i sommar.

Hur jobbar du med själva skrivandet?

– När man blir en av sommarpratarna blir man tilldelad en producent att jobba med, så jag fick en här i Karlstad. Det är skönt att ha någon att bolla med. Vi jobbar med det fortfarande, men nu börjar det blir färdigt.

Lina Watz föddes med fibula aplasi, alltså utan vadben på höger ben och valde att amputera höger fot 2017. Foto: @marrecusen

Vad kommer vi att får höra dig prata om?

– Jag kommer att prata om mina ärr och allt de har lett mig in på. Jag föddes med min diagnos och det har gjort att jag har fått uppleva massor av saker, både positiva och negativa. Och så kommer jag förstås att prata om paraidrott och Paralympics. Paraidrott är så mycket mer än bara idrott. Alla har ju en livshistoria bakom som är gripande och inspirerande. Och så ska jag dela med mig av tankar och insikter som jag har fått under alla år som jag har varit aktiv inom paraidrotten.

Vad blir det för musik?

– Jag har redan tagit ut vilka låtar jag vill ha med, men jag ska också bolla med en musikproducent. Det är låtar som betyder mycket och som kommer från olika delar av mitt liv. Låtar jag lyssnar på innan jag tävlar och låtar som jag lyssnade på före min amputation när jag hade det tufft.

Brukar du själv lyssna på Sommar i P1?

– Ja, det gör jag. Alltså, jag sträcklyssnar inte på alla, men några sommarprat varje år lyssnar jag på. Det är något jag har vuxit upp med, att det stod på i bakgrunden hemma. Det är så roligt med sommarpraten att det finns något för alla eftersom det är så många olika typer av personer som får prata.

Ska du sända live?

– Nej! Haha! Nej, så roligt ska vi inte ha det.

Du kommer att kunna lyssna på Lina Watz Sommar i P1 den 10 augusti klockan 13 eller som podd på SR Play från och med samma dag.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Vi minns Sven Rune ”Senne” Malmberg

Nästa artikel

Starter på torrsvikt – landträning för simhoppare