Paralympics-dags: Pernilla Lindberg

Snart är det dags för Paralympics och för Sveriges del väntar spänning i bassängen när två starka simmare ska göra upp om medaljerna. Den här gången ska ni få veta lite mer om Pernilla Lindberg.

Näven i luften efter ett lyckat lopp – en vanlig syn i Pernilla Lindbergs simkarriär.

Pernilla Lindberg är en av de mest framgångsrika paralympiska simmarna vi har haft i Sverige med massor av medaljer från stora mästerskap och rekord med sig i bagaget. Att hon är en av de allra främsta visade hon inte minst i våras när hon sopade hem inte mindre än fyra EM-medaljer och simmade ett nytt svenskt rekord på 200 meter medley. Vi kan säga så här: formen verkar det inte vara något fel på.

– Nej, jag har visat god form senaste veckorna, säger Pernilla Lindberg, minst sagt blygsamt.

Att få tävla i Paralympics är det största man kan göra som paraidrottare och Pernilla kommer att göra det mesta av det genom att simma på samtliga distanser: 200 meter frisim, 200 meter medley, 100 meter fjärilsim, 100 meter ryggsim och 100 meter bröstsim. Går det riktigt bra kan det alltså bli rejält trångt i det redan välfyllda medaljskåpet.

– Ja, det stämmer. Jag är van att simma mycket, både längre och kortare distanser, både här i Sverige och internationellt. Hur mycket jag får simma beror ju också på konkurrensen, men någon final ska det väl bli, säger hon.

Frisim – bara ett av Pernillas bästa simsätt.

Pernilla Lindberg som har ett lindrigt intellektuellt funktionshinder, kommer att tävla i klassen S14.

Det kom ju en pandemi i vägen för Paralympics 2020 som sköts upp ett år. Det här verkar dock inte vara något som störde Pernilla Lindbergs förberedelser.

– Man kände direkt att det var lika bra att det blev så. Visst blev man lite besviken, men säkerheten måste ju komma först, säger hon och fortsätter:

– Jag har försökt att inte bry mig så mycket om det, utan tränat på.

När man känner att man har kanonform i kroppen är det klart att man ställer allt högre förväntningar på sig själv, och här är Pernilla inget undantag. Hon har högt ställda förväntningar, men är också medveten om den hårda konkurrensen.

– Jag vill persa på samtliga grenar och så får vi se hur långt det räcker. Men någon final ska det nog bli.

Spelen drar igång den 25 augusti och då ska Pernilla simma sin första distans, 100 m fjärilsim, en distans som i Tokyo gör premiär på Paralympics.

– Det ska nog gå bra. Nu när jag simmade 100 meter fjäril på EM simmade jag mitt näst snabbaste lopp någonsin, säger hon.

Det låter som att Pernilla Lindberg har ett underbart Paralympics att se fram emot.

Foto: Roger Lindberg

Taggar:
Föregående artikel

Därför får du kramp när du tränar

Nästa artikel

Under ytan på konstsimmet 4