Superstjärna på TikTok och i den paralympiska bassängen

Den amerikanska simmaren Anastasia Pagonis har gått från bottenlöst mörker och depression till att bli världsrekordhållare på 400 meter frisim – och hon är bara 17 år. Nu väntar Paralympics för den talangfulla tonåringen.

När Anastasia föddes var hennes syn helt normal och det var inte förrän hon var 12 som hon började förlora synen på grund av den genetiska näthinnesjukdomen Stargardts sjukdom och vid 14 års ålder var hon helt blind.

Under sjukdomens gång slutade hon spela fotboll och fick tips från en läkare om att testa simning istället.

– Jag älskade det direkt och kände att ok, det här var något för mig, berättar hon för ABC News.

Bakslaget kom när hon helt förlorade synen, 14 år gammal. Hon tappade lusten att träna, slöt sig inom sig själv, slutade äta och fick till slut självmordstankar. Om hon inte längre kunde se, vad var då meningen med att leva?

Stödet från familjen, läkarna och andra människor runt henne fick henne på fötter och tillbaka i bassängen. Och en ordentligt skjuts i rätt riktning fick hon när hon fick sin ledarhund Radar som nu troget sitter vid bassängkanten när hon tränar.

Radar, en ledarhund med vattenkoll.

– Han har förändrat mitt liv på så många sätt. Jag hade ingen frihet eller självständighet innan jag fick honom och nu kan jag göra vad som helst själv. Det känns som att jag kan ta över världen, säger hon till ABC News.

Sedan hon började simma igen har det varit med ett annat fokus, ett annat mål. Nu vill hon tillsammans med coachen Marc Danin vinna guld på Paralympics i Tokyo.

– Jag såg redan från början att wow den här tjejen kommer att bli en olympier, säger Marc Danin.

Helt oväntat skulle det inte vara. Anastasia Pagonis är nämligen regerande världsrekordhållare på 400 meter fritt (4:56.16) och har det amerikanska rekordet på 100 meter fritt (1:06.89) – distanserna hon ska tävla i under Paralympics i klassen S11, simmare som är helt eller nästan helt blinda.

Men inte nog med att Anastasia Pagonis är en stjärna i bassängen. Hon är också en gigant på sociala medier med 2 miljoner följare på TikTok och 208 000 följare på Instagram. Sitt inflytande i de sociala medierna använder hon till att visa att det går att vara en helt vanlig tonåring, även om man har en funktionsnedsättning.

– Alla är så okunniga om synskador. De tror att du måste se ut på ett speciellt sätt, bete dig på ett speciellt sätt och vara på ett speciellt sätt och så är det inte alls. Bara att få visa människor att det här är hur det kan se ut att vara blind och det här är saker jag klarar av att göra, säger hon.

Bilderna kommer från Anastasia Pagonis Instagram.

Taggar:
Föregående artikel

Så funkar simningen i Paralympics

Nästa artikel

Crazy cat-Sarah-fredag!