Vem är Quan Hongchan?

Ok, många av er vet mycket väl vem hon är. Det är ju det 14-åriga underbarnet som sopade hem guldet i simhoppets 10-metersfinal i Tokyo. Men vad är det som gör att hon är så fantastiskt överlägsen redan vid 14 års ålder? Och vad fick domarna att sätta flera tior i poäng på hennes hopp?

Vi tittade lite närmare på hennes bakgrund och hoppteknik.

Quan Hongchan föddes 2007 i Mazhang i sydöstra Kina. Hennes föräldrar är lantbrukare och hon har fyra syskon. Vatten har varit hennes element sedan hon var riktigt liten och när hon var sju år började hon träna simhopp.

Hennes talang upptäcktes på ett simhoppsläger och hon beslutade sig för att börja tävla. Förhoppningsvis skulle tävlandet ge henne lite pengar för att kunna betala för den sjukvård som hennes mamma, som skadades i en bilolycka, och hennes morfar behöver. Och nog lyckades hon med det. Efter hennes guldmedalj i OS har flera kliniker erbjudit sig att ge hennes mamma och morfar den vård de behöver.

Den gripande bakgrundshistorien och Quan Hongchans härliga och glada personlighet gjorde henne till en omedelbar favorit för många under simhoppstävlingarna i Tokyo.

Quan Hongchan var den yngsta delegaten i Kinas OS-trupp i Tokyo och blev historisk när hon krossade det gamla olympiska rekordet med det smått osannolika 466.20, inklusive tre hopp där hon fick tior av samtliga domare. Framför allt är det Quans nedslag som är något utöver det vanliga. Hon lyckas eliminera stänk, vilket gör att det bara ser ut som att hon försvinner ner under ytan.

– Jag lyssnar noga till vad min coach säger och följer hans instruktioner, sa hon till journalister som var nyfikna på vad som var hennes hemlighet.

Quan Hongchan firar med sin coach Chen Huaming efter guldet på 10 meter.

Det kan ju låta enkelt att bara göra som tränaren säger att man ska, men det är förmodligen inte alls så enkelt. De kinesiska simhopparnas träningsrutin har rykte om sig att vara hårdare än inom något annat landslag. Och visst betalade det sig. Under OS i Tokyo tog Kina hem sju av åtta möjliga guld i simhoppningen. Vilken placering det blir för Quan Hongchan i sommarspelen i Paris får vi svar på om tre år.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Rekord-succé för Pernilla Lindberg

Nästa artikel

Sarah Sjöström simmar i premiären i ISL