SM-dags för alla Masters-simmare – in och anmäl dig!

Nu börjar det dra ihop sig för tävling för alla som är licensierade Masters-simmare. Svenska mästerskapen äger rum i Jönköping 3–5 december och det går bra att anmäla sig ända fram till den 22 november.

Masters är för simmare från 20 år till gruppen 95+. Simmarna tävlar mot andra simmare i sin åldersklass som delas upp i femårsintervall. Masters-SM är lika delar en spännande tävling som ett socialt evenemang, något som den erfarna Masters-simmaren Pelle Svanberg kan intyga.

Han avslutade sin simkarriär som 18-åring 1989 men kickade igång en ny simkarriär inom Masters 2005 och sedan dess har det blivit många svenska mästerskap.

– Mitt första SM var 2006. Sedan har jag varit lite skadad, så jag har inte simmat alla sedan dess med ett tiotal har det säkert blivit, berättar han.

Som 50-åring är Pelle nu mitt i att omskola sig till medeldistanssimmare och kommer att satsa på 200 och 400 meter fritt. Kanske någon hundring också, men han känner att kroppen inte riktigt håller för de riktiga sprinterna längre.

Men allt under SM är inte tävlingar i bassängen Pelle Svanberg tar också upp den sociala aspekten av tävlingarna och hur viktigt det är för motivationen att tävla.

– Det är så otroligt häftigt att träffa sina gamla simkompisar från 80-talet igen. På SM tävlar man ju i åldersintervaller på fem år och det är många som jag sprang på tävlingar med på 80-talet som håller på med Masters idag, säger Pelle Svanberg och fortsätter:

– SM är verkligen höjdpunkten, anledningen till att man har legat i bassängen alla timmar. Utan att ha ett SM att se fram emot skulle det kunna kännas tungt de där mörka novemberkvällarna. Det är verkligen en motivator.

I Masters tävlar man i åldersintervaller om 5 år från 20+ till 95+.

Under SM hålls också en kamratfest, något som för vissa deltagare nästan är viktigare än själva simningen. Det här ser Pelle som ytterligare en styrka med Masters-SM. Man kan lägga sig på precis den ambitionsnivå man vill. De som vill tävla stenhårt gör det och de som vill parta kan göra det.  

– Vissa satsar mest på partyt på lördagen och är inte riktigt i form för söndagens grenar, skrattar han.

Pelle Svanberg känner sig i helt ok form, pandemistrul till trots. Han säger att vintern förra året var usel eftersom massor av simhallar var stängda, men han kom igång med träningen ordentligt under februari och mars i år och han har kunnat träna i öppet vatten under hela sommaren. Grundflåset finns där även om han fortfarande kämpar lite med toppfarten som krävs för att kunna bli riktigt vass under tävlingarna. Det är många som har det tuffare, de som inte har kunnat börja simträna ordentligt förrän nu under hösten när många simhallar slog upp portarna igen. Det här gör att han tror att resultatlistorna blir mer öppna i år än tidigare.

– Jag har förhoppningar om att kunna börja placera mig på de nya distanserna. Att simma medeldistans är nytt för mig och jag ser fram emot att kunna bli konkurrenskraftig och plocka medaljer, men i år är det nog lite tidigt för det.

Läs mer om Masters-SM och anmäl dig här.

Foto: Bildbyrån från Masters-SM 2015

Taggar:
Föregående artikel

Världscupen i hopp från 27 meter – hisnande bilder

Nästa artikel

Simning och löpning – jämförelse bit för bit