44 gånger över Engelska kanalen

Att simma över Engelska kanalen en gång kan verka som ett vansinnigt uppdrag. Att göra det två gånger verkar ju bara knäppt. Så vad säger vi om Chloë McCardel från Australien som nu i höst tänker simma över kanalen sin 44:e gång?

Klarar hon det så blir det ett nytt världsrekord, så hon får ju ett rejält pris för sin ansträngning. Den som nu har simmat över kanalen flest gånger – 43 gånger för att vara mer exakt – är brittiskan Alison Streeter. Hon var också den första kvinna att simma över den norra kanalen, mellan Skottland och Nordirland, som om Engelska kanalen inte var kall nog. För män är rekordet 34 gånger.

Att simma över kanalen är en oerhörd ansträngning för kroppen. Vattnet är kallt nog för att orsaka nedkylning, vågorna är höga, båttrafiken tät och tidvattnet gör att den som simmar dras åt olika håll.

Chlo¨e, redo för ett långt dopp i kanalen, insmord i solskydd, zinkpasta och ett rejält lager fett (vaselin och lanolin) som skydd för sol och kyla. Foto Instagram @chloemccardel.

– Att ge upp är liksom inte ett alternativ, sa Chloë McCardel till SwimSwam och fortsatte:

– Det finns inget i mig som tänker ”nu är det en bra idé att komma upp ur vattnet”. Oavsett hur kall jag är – och jag drabbas av hypotermi ibland – oavsett hur uttråkad jag är, även när hjärnan berättar för mig hur många timmar jag har kvar, så finns det inget hos mig som säger till mig att lägga av.

Taggar:
Föregående artikel

Quiz – Vad kan du om simhopp?

Nästa artikel

HIIT – vad händer när det blir för mycket?