Vattenpolons superstjärnor i ny dokumentär

Ungerns vattenpoloherrar är det bästa landslag i vattenpolo som någonsin har funnits. Det är inte många som skulle argumentera mot det påståendet. Och nu fastslås det ytterligare i och med att man just har inlett arbetet med en dokumentärfilm som ska skildra Ungerns landslag mellan 1997 och 2008.

Dokumentären kommer att innehålla mycket arkivmaterial från turneringar och mästerskap samt nyinspelade intervjuer med några av de spelare som lyfte laget till guldhöjder. Laget tog bland annat tre OS-guld i rad, 2000, 2004 och 2008 och vann dessutom ett VM-guld, två EM-guld och var på pallen i samtliga Europamästerskap under den tidsperiod som ska skildras.

En gigantisk banderoll med en bild på vattenpolostjärnan Tibor Benedek blev ett sätt för fansen att hylla honom under fotbolls-EM.

Några av vattenpolospelarna från den guldfärgade eran är Ungerns mest älskade idrottare, till exempel Timor Benedek som spelade i landslaget mellan 1990 och 2008 och var med att ta hem tre OS-guld. När han avled av cancer 47 år gammal hyllades han över hela Ungern. Bland annat under fotbollsmatchen mellan Ungern och Frankrike under fotbolls-EM 2021. En riktig nationalhjälte!

Dokumentärfilmen beräknas bli klar i slutet av 2022.

Foto: FINA, Bildbanken

Taggar:
Föregående artikel

Nya svenska OS-guld – efter 41 år?

Nästa artikel

Dansk simstjärna mobbade sin lagkamrat – ångrar sig