Sarah Sjöströms nya syn på träningen efter skadan

Det har nu gått nio månader sedan Sarah Sjöström drabbades av den allvarliga armbågsskadan som satte hela OS-satsningen på spel. Nu, med facit i hand, gick rehabiliteringen nästan oförskämt bra och Sarah kunde inte bara vara med i OS, utan kunde till och med kamma hem en medalj på 50 fritt.

Hur ser hon själv på tiden som har varit? SVT:s Sportspegeln träffade simdrottningen som fått en lite annan syn på simningen.

– Man tar det inte för givet att man ska hålla på med elitidrott på den här nivån, säger hon och berättar att det var en mycket stor utmaning att komma tillbaka efter skadan.

Men skadan var trots allt inte bara av ondo. Hon har under många år tävlat på en mycket hög nivå och när man är på den nivån kan det vara svårt att se framsteg i träningen. Hon är ju redan nära toppen. Nu plötsligt fick hon börja om.

– Jag har lärt mig att uppskatta när man gör framsteg i träningen. Nu verkligen firar jag det och blir extra glad när det är någonting som går åt rätt håll på träningen, säger hon och fortsätter:

– Den här resan har varit rätt så tillfredsställande. Det är svårt att göra framsteg när man redan har nått till en väldigt väldigt hög nivå och nu fick jag gå tillbaka från början och känna liksom att jag gjorde en utveckling i träningen, även om det var väldigt små steg, bara att lära sig simma igen så var det väldigt kul att se vilken utveckling man kunde få.

Spåren efter armbågsskadan syns tydligt på hennes högra arm.

Hösten 2021 har varit idel succéer för Sarah Sjöström som har leverarat vinst på vinst till sitt lag Energy i International Swimming League och det är en Sarah i bra form som nu ska ta plats på startpallen på kortbane-EM i ryska Kazan. Men man ska ha med sig i bakhuvudet att hon just kommer från en tuff träningsperiod och att EM bara är början. Sedan väntar VM och ISL-finalen i december.

– EM blir ju första tävlingen under den här tuffa tävlingsperioden, så ett liten kom-igång-tävling, men ändå ett väldigt tufft schema så det ska bli väldigt kul, säger hon.

SVT-reportern frågade också hur hon ska tackla Theres Alshammars världsrekord på 50 meter fjäril på kortbana och då säger Sarah att nyckeln sitter i vändningarna.  

– Det är en grej som jag väldigt sällan lyckas med. Det är olika detaljer, det är mycket svårare med uppgångar och tajming i vändningen. Ofta blir det att jag glider in i väggen eller kommer alldeles för nära väggen när jag ska göra vändningen. Men annars känner jag att simningen känns hur bra som helst, så om jag bara kan få till alla de här detaljerna så känns det som att jag kan gå ner en halv sekund helt plötsligt.

Om det blir en kapning med en halv sekund återstår att se. Kortbane-EM pågår 2–7 november.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Anastasia Marinos – vattenpoloproffs med sikte på Euro league

Nästa artikel

Dags för kortbane-EM! Allt du behöver veta