Super-Sarah Sjöström slog Therese Alshammars rekord

Kortbane-EM i ryska Kazan är över och för svensk del kan vi lägga en hel del framgångar till handlingarna. Simmarna var verkligen i högform och det haglade svenska rekord, personliga rekord, fina placeringar och till och med medaljer. Otroligt roligt att se de unga simmarna i landslaget ta för sig och presentera sig för simmarvärlden med orädd och stark simning.

Oskar Hoff kan knappt tro sina ögon efter 50 m fjäril.

Bland alla nya svenska rekord kan vi bland annat nämna Oskar Hoffs nya rekord på 50 m fjäril. Det nya rekordet lyder 22.95 och innebär att han äntligen slog Lars Frölanders 20 år gamla rekord.

Sara Junevik visar exakt hur glad man blir av att vinna en silvermedalj på EM.

Och till medaljerna! Damernas insats på 4×50 meter medley belönades med en silvermedalj och Sarah Sjöström kammade hem inte mindre än fyra individuella guld i Kazan – ett brons i 100 m medley och fyra guld i 100 m frisim, 50 m frisim, 100 m fjäril och 50 m fjäril.

Att det var Sarah Sjöström som var mästerskapets drottning råder det inga tvivel om. Mest nöjd verkar hon själv vara med att ha slagit ett nytt pers på 50 fjäril (24.50), det första personliga rekordet på över fyra år.

– Det känns otroligt bra. Inte minst på grund av frakturen jag fick i armbågen i februari och den här jävla pandemin. Att få avsluta det här mästerskapet med ett personligt rekord, det är det bästa. Nu kan jag äntligen säga att jag är tillbaka starkare än någonsin, sa hon till SVT efter att ha tagit emot sin guldmedalj.

Men Sarah Sjöströms medaljskörd innebar inte att hon blev drottningen av mästerskapet, hon slog också Therese Alshammars gamla medaljrekord från mästerskap. Therese tog under sin karriär fantastiska 71 medaljer. Guldet på 100 m frisim innebar Sarah Sjöströms 72:a mästerskapsmedalj och alltså en mer än Therese Alshammar. För säkerhets skull tog hon två guldmedaljer till efter det, så det nya rekordet är 74 medaljer.

Nästa chans för Sarah Sjöström att casha in mästerskapsmedaljer blir under kortbane-VM i Abu Dhabi 16–21 december. Och med tanke på hur starka alla svenska simmare såg ut i Kazan är det inte omöjligt att någon ytterligare plockar hem en medalj därifrån. Det finns alla anledningar att återkomma till det.

Foto: Bildbyrån

Taggar: