Kreatin – musklernas favorittillskott

Det finns nästan hur många kosttillskott som helst och nästan alla hävdar att du ska prestera bättre. Men finns det då tillskott som verkligen funkar? Ja, faktiskt. Kreatin är ett av de mest populära tillskotten inom idrotts- och träningsvärlden och det är också ett av de tillskott som har mest på fötterna. Det har forskats massor på kreatin och studierna visar att kreatin kan påverka din prestation på flera sätt:

  • Du får en liten förbättring i din uthållighet vid anaerobt jobb, alltså till exempel styrketräning och sprint.
  • Om du styrketränar ökar muskelmassan mer jämfört med om du inte tar kreatin. Det är inga enorma skillnader, men det blir skillnad. Och även om skillnaden inte är jättestor så finns det inga andra kosttillskott på marknaden som har större effekt.
  • Det är säkert. Som sagt är kreatin ett väldigt studerat ämne, och man har inte kunnat påvisa några allvarligare biverkningar. Vissa får lite problem med magen, men oftast går det att avhjälpa genom att äta något i samband med att man tar kreatinet.

Kreatin och säkerhet

Kreatin kan göra att du lägger på dig lite vätska i kroppen, men det handlar om små mängder och det försvinner när du slutar äta kreatin. Och precis som när det gäller andra kosttillskott blir inte effekten större för att du tar mer. Risken om du har för mycket är bara att du får problem med magen eller lägger på dig mer vätska. Njurarna kan också ta stryk om du äter för höga doser.

Det man bör tänka på är att de flesta studierna är gjorda på vuxna, så man vet inte så mycket om effekt och eventuella bieffekter på folk som är under 18 år. Om du är under 18 år brukar man därför rekommendera att man väntar tills du har blivit 18.

Precis som när det gäller alla tillskott gäller det att du har koll på vad du stoppar i dig. Det är inte läge att surfa ut på nätet och klicka hem det billigaste kreatinet du hittar. För att vara säker på att det är kreatin, och bara kreatin, du får i dig bör du följa de här råden från Jacob Gudiol:

  • Köp produkten från en svensk tillverkare, jag har aldrig sett någon rapport där en svensk produkt visat sig innehålla dopingämnen. Förekomsten av prohormoner verkar vara störst i USA, Holland och Tyskland.
  • Undvik kapslar då dessa har en högre frekvens av otillåtna ämnen
  • Undvik tillverkare som även säljer prohormoner eller som producerar sina produkter i en fabrik som även producerar prohormoner
  • Köp från tillverkare som använder sig av olika kvalitetsstandarder i tillverkningen så som GMP, BRC och ISO-9002

Kreatin är ingen ultimat genväg

Kreatin har som du förstår en ganska liten, men dock bevisad, effekt på kroppen. Det för alltså inte kreatin till en genväg du kan ta istället för de där jobbiga passen i gymmet eller sprinterna i bassängen. Det är inte heller en anledning att inte äta hälsosamt.

Hårt jobb och bra mat är alltid det som kommer att ge dig absolut bäst effekt.

Taggar:
Föregående artikel

6 tips när du missar målet

Nästa artikel

Dags för semifinaler i ISL – här kan du se matcherna