6 tips när du missar målet

Emily Brunemann Klueh är från början en öppet vatten-simmare som har tävlat i USAs olympiska lag. När karriären i vattnet var över gick hon över och blev mental coach för amerikanska simlandslaget. Hon vet vilka utmaningar det innebär att satsa hårt på sin idrott.

– För många idrottare är det svårt att hitta balansen mellan att ge allt och att hålla tillbaka lite eftersom vi hela tiden strävar efter att lyckas och bli bättre. Det blir ännu svårare när det finns press utifrån och från dig själv. Då blir det svårt att navigera i livet som ligger utanför din idrott. Det önskar jag att jag hade vetat när jag själv var aktiv – att jag också skulle se till att jag tänkte på mina egna behov, säger Emily Brunemann Klueh till USA Swimming News.

En av de jobbigaste situationer en idrottare kan hamna i är att missa de mål man själv eller tillsammans med tränare, har satt upp. Hur ska man tackla att man inte har blivit så bra som man hade lovat sig själv att bli? Emily har några tips:

  • Först och främst – låt dig bli besviken. Du har lagt ner massor av tid och energi på att lyckas och så går det inte vägen. Det är klart att du blir besviken! Det finns inga sätt att minimera besvikelsen och det är ok.
  • Definiera inte dig själv utifrån din besvikelse, du är inte ditt misslyckande.
  • Gräv inte ner dig så att du fastnar i känslan av misslyckande och besvikelse under en längre tid.
  • Titta på vad det var som gjorde att du inte klarade målet den här gången. Finns det något du missade eller kan göra annorlunda nästa gång? Oftast är det flera faktorer som gör att man inte når målet. Det kan ligga både i det rent idrottsliga och i faktorer som ligger utanför idrotten. Hände det något privat som tog mycket energi från dig?
  • Det går upp och ner. Att misslyckas då och då hör till det normala för en idrottare – glöm inte det.
  • Du missade kanske det stora målet, men uppnådde du kanske några mindre mål på vägen? Antagligen var allt slit inte bortkastat, utan har tagit dig framåt, om än inte hela vägen fram den här gången.

Taggar:
Föregående artikel

Caeleb Dressel: ”Jag blev galen på mig själv”

Nästa artikel

Kreatin – musklernas favorittillskott