Isak Eliasson: ”Galet att det finns stigma kring psykisk ohälsa”

Psykisk ohälsa är ett viktigt ämne, både inom idrotten och i samhället i stort. Vi har flera gånger berört ämnet här på Aqua Inspiration, men det går liksom inte att ta upp för många gånger.

Idag har Dagens nyheter en lång intervju med elitsimmaren Isak Eliasson som länge brottades med just psykisk ohälsa och panikångest. Han berättar öppet om hur det var och hur han gjorde för att ta sig ur sin problematik.

– Det är egentligen helt galet att det fortfarande finns ett stigma kring psykisk ohälsa. Som man har du dessutom inte bara stereotypen hur en idrottare ska vara att förhålla dig till utan också bilden av hur en ”riktig man” ska vara, säger han bland annat i intervjun.

Det hela började när Isak mer och mer kände press på sig att prestera och att han kände sig dålig om han förlorade. Han kände det som att han inte fick visa sig svag och vågade inte berätta om hur tankarna gick. Besvikelsen att inte bli uttagen till OS i Rio 2016 och den alltmer intensiva träningen när han flyttade till Australien gjorde att simningen inte längre bara kändes rolig.

– Varje morgon klev jag upp vid fyra eftersom träningen började 04.55, och all min vakna tid kretsade kring simningen, berättar han i intervjun.

Även om han fick några lediga veckor istället för att åka till OS, vila han verkligen behövde, kunde han inte släppa tanken på simningen och han beskriver det som att han hamnade i en ond spiral.

Problemen visade sig också när han lämnade Australien för Stockholm och träning på NEC. Trots all träning blev han inte snabbare och han blev istället sjuk upprepade gånger. Inte ens när han fick hjälp med en mental coach genom förbundet kunde han släppa fram det han kände.

– Men när man är mitt i ett destruktivt mindset blir man väldigt defensiv och passiv. Jag kunde inte se att de ville hjälpa mig att hitta ett sätt att träna mentalt. I stället tänkte jag att de tyckte att jag var svag och ostabil. Något som fick mig att känna ”jag är fan inte svag”, säger han till DN.

Hamsterhjulet, som han beskriver det, snurrade allt fortare och han såg inte hur han skulle kunna ta sig ur det. Till slut slutade han på NEC och började träna på egen hand och pandemin som slog till gjorde att han fick en automatisk paus från tävlingar och mästerskap att sträva mot. Nu fick han en paus och hamsterhjulet stannade äntligen.

Han är idag på väg tillbaka, både resultatmässigt och tillbaka med NEC.

– Jag har fortfarande stora ambitioner med min simning, men jag har inte längre lika bråttom. Har jag balans i tillvaron tror jag att bra saker kommer att fortsätta hända även i bassängen.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Premiär för Aquapodden!

Nästa artikel

Sarah Sjöströms vattenprov i Hellenius hörna – testa själv!