Medaljregn över VM-svenskarna

Det har nog inte gått någon förbi att det var ett minst sagt lyckat kortbane-VM för de svenska simmarna i Abu Dhabi. De bjöd på personliga rekord, juniorrekord, svenska rekord, tangerade världsrekord och inte minst medaljer av alla valörer. Så många medaljer faktiskt att det blev medaljrekord med tolv medaljer på ett kortbane-VM.

Vi tar det från början.

Sophie Hansson öppnar starkt

Sophie Hansson var första svenska i bassängen i Abu Dhabi och slog till direkt. Personligt rekord på 50 meter bröstsim, vilket också innebar nytt svenskt rekord, 29.57. Och det redan i försöken! I finalen knaprade hon bort ytterligare två hundradelar och bärgade ett brons med tiden 29.55.

Och Sophie var inte klar med sina framgångar. Hon slog nytt svenskt rekord på 100 meter bröstsim i semifinalen med tiden 1:04.17. I finalen fullständigt krossade hon sitt alldeles nya svenska rekord och slog handen i kaklet på 1:03.50! För det belönades hon med en silvermedalj, snöpliga tre hundradelar från guldet.

Hon simmade också ett kanonlopp på 200 meter bröstsim och sänkte det svenska rekordet med nära en sekund till 2:18.13. Det räckte till en finfin fjärdeplats, farligt nära en pallplats som bara var 17 hundradelar bort.

– På en så här lång distans är det där inte många hundradelar, sa en lite irriterad Sophie Hansson efter målgång.

Sophie Hansson firar bronset på 50 meter bröstsim.

Den oväntade ryggsimdrottningen

Sophies storasyster Louise Hansson brakade in i ryggsimmets finrum under VM i Abu Dhabi. Hon har inte tävlat i ryggsim så länge, utan har varit en utpräglad fjärilssimmare, men hon gjorde entré med besked. Redan i semin drog hon till med ett nytt svenskt rekord på 100 meter ryggsim med 55.85. Nytt rekord med inte mindre än två tiondelar! Och det var inte slut där! Inte på långa vägar. Den nya satsningen på ryggsim gav henne till slut en guldmedalj när hon smällde handen i kaklet på 55.20 – ett fantastiskt nytt svensk rekord, igen!

– Jag visste inte ens att jag skulle simma det här för två månader sen! Jag vet inte ens vad jag ska säga, det är helt overkligt, sa en omtumlad guldmedaljör till SVT Sport.

Louise Hansson har blivit väldigt bra på att simma ryggsim. Bäst i världen, faktiskt.

Om du trodde att Louise Hansson hade simmat klart på rygg under det här mästerskapet så trodde du fel. Hon hade distansen 50 meter ryggsim kvar och där visade hon återigen klass. I semifinalen drog hon till med ett nytt svenskt rekord på 25.83 och i finalen kom hon i mål på 25.86 vilket gav henne en bronsmedalj.

Och på favoritdistansen 100 meter fjärilsim, som avgjordes på mästerskapets sista dag, slog hon till med nytt personligt rekord på 55.10 och belönades med ytterligare en medalj, denna gång i silver.

Lagkapperna gav medaljregn

Lagkapperna innebar fler framgångar för de svenska damerna. När de (Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Sophie Hansson och Louise Hansson) simmade 4×100 frisim bärgade de en bronsmedalj och lyckades sänka det svenska rekordet med den nya tiden 3:28.80.

När det var dags för samma succékvartett att simma 4×50 meter medley tog de hem en guldmedalj och tangerade dessutom världsrekordet på tiden 1:42.38.

– Det är utklassning alltså, jävlar, utbrast en överlycklig Sarah Sjöström i mixed zone direkt efter loppet.

Michelle Coleman och Louise Hansson inser att de nu har världsrekordet i 4×50 meter medley.

Lagkapperna tog inte slut där. Inte succéerna heller. När det var dags för 4×50 meter frisim var Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Louise Hansson och Sara Junevik näst starkast i världen och sänkte svenska rekordet och tog en silvermedalj. Medaljen blev Sara Juneviks första VM-medalj.

– Att simma lagkapp med de här tjejerna är bara så inspirerande, utbrast en lycklig Sara Junevik i SVT direkt efter målgång.

Och tro det eller ej, det var inte slut här. Guldregnet över Sveriges lag bara fortsatte. På 4×100 meter medley slog de till med ett nytt svenskt rekord med fem sekunder (!) vilket innebar nytt Europarekord och resulterade i ett andra lagkappsguld. Helt otroligt!

Super-Sarah bärgar guld

Sarah Sjöström fick också kliva upp på pallen efter individuella lopp. Efter finalen på 100 meter frisim kunde hon kvittera ut en silvermedalj tack vare ett finfint lopp på 51.31. Och det här med silvermedalj var ju roligt, så det ville hon göra om. På 50 meter fjärilsim kom hon i mål på 24.51 vilket gav henne en silvermedalj till.

Guldet bärgade Sarah på mästerskapets sista dag när hon tangerade sitt årsbästa och slog mästerskapsrekord med 23.08 på 50 meter frisim. Det var snabbare än alla andra i bassängen.

Och 23.08 sekunder senare hade Sarah Sjöström en guldmedalj.

Nya stjärnor på simhimlen

Självklart var det fler svenskar som simmade fantastiskt bra. Vi får absolut inte glömma försökslagen i lagkapperna som ledde lagen fram till finalerna. I de lagen ingick, utöver de som simmade i finalerna, Hanna Rosvall, Emelie Fast och Sara Junevik. Utan kanonbra försökslag – ingen final!

Hanna Rosvall och Emelie Fast pustar ut efter att ha tagit laget till final i 4×100 meter medley.

Emelie Fast slog dessutom till med ett nytt svenskt juniorrekord på 200 meter bröstsim när hon gick i mål på den snygga siffran 2:22.02. Hon satte också ett nytt personligt rekord på 100 meter medley på 59.50, vilket tog henne till semifinal där hon slutade på 14:e plats.

Flera simmare tog sig också till semifinaler och finaler. Bland andra Erik Persson som tog sig till final på 200 meter bröstsim där han slutade 4:a på 2:02.91. Han var då ynka sju hundradelar från att få kliva upp på prispallen.

– Det är besvikelse. Jag trodde jag kunde skulle kunna kapa mer tid från morgonsimningen. Det är surt nu, sa han till SVT Sport.

Endast tre män är bättre på att simma 200 meter bröstsim i kortbana än Erik Persson.

Men vi vill förstås ändå gratulera till att vara fjärde bästa i världen på distansen – det är inte kattskit!

Hanna Rosvall satte ett prydligt nytt personligt rekord på 50 meter ryggsim. Hon simmade semifinalen på 26.39 och var en nagel från finalen som hon missade med ynka två hundradelar.

Samma öde drabbade Michelle Coleman som simmade semifinal på 50 meter frisim på 23.96, även det två retliga hundradelar från finalen.

Så här cool kan man se ut innan man slår nytt personligt rekord på 50 meter fjäril. Åtminstone om man heter Sara Junevik.

Sara Junevik slog sitt personliga rekord på 50 meter fjäril i semifinalen. Det nya personliga rekordet är på snygga 25.67.

Vi gratulerar till alla fina prestationer och alla medaljer och inte minst alla spännande lopp vi har fått se!

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

God Jul från alla på Aqua

Nästa artikel

Yoga: Stabila axlar för simidrottare