7 galna simbassänger

Din träningsbassäng är säkert super på alla sätt. Men frågan är om den är fetare än bassängerna på den här listan. Vi har hittat några av världens galnaste bassänger från den största till den äldsta.

Världens största bassäng

I turistmeckat Sharm El Sheikh i Egypten hittar du världens just nu största simbassäng. Den mäter totalt mäktiga 96 800 m2 och är fylld med saltvatten från Medelhavet. Lite av en dröm för ett långt simpass.

Världens djupaste bassäng

Den här bassängen är kanske inget för dig som håller på med någon av simidrotterna, men den är mäktig med sitt djup på 60.02 meter. Vattnet håller en temperatur på 30 grader, så den erbjuder en behaglig dykning, vilket är det den är till för. I bassängen finns en ”sjunken stad” där du kan dyka och se dig omkring. Här kan du kolla på en film där du får följa med i ner i djupet.

Världens äldsta bassäng

I Mohenjo-Daro hittar vi en bassäng från 3000 fKr. Men nej, den är inte öppen för allmänheten idag. Den innehåller inte ens något vatten längre. Antagligen fylldes den av regnvatten och användes vid religiösa riter. Idag är den torrlagd.

Kuttam Pokuna på Sri Lanka byggdes cirka 400 fKr.

En annan antik bassäng är Kuttam Pokuna, som faktiskt är två bassänger, på Sri Lanka. Där har man inte bara hittat bassängerna utan också ett minst sagt sinnrikt filtersystem. Hur bra filtrerat vattnet som hamnar i bassängerna idag är låter vi vara osagt. Men de används inte för bad längre.

Vi får helt enkelt kliva framåt i historien för att hitta en bassäng som grundades för länge sedan och som fortfarande används. Det finns gamla bad, till exempel i Turkiet som fortfarande är i bruk, men vi fokuserar på simbassänger.

1844 byggde Maidstone Swimming Club sin bassäng för att träna invånarna i brittiska Kent att simma för att få ner drunkningsstatistiken. På samma plats ligger fortfarande samma klubb, men bassängen är väldigt ombyggd. Det är svårt att hitta säkra uppgifter, många hävdar sig ha den äldsta bassängen, men om bli kliver lite närmare hem så landar vi i Stockholm och Karlskrona som båda har badhus från 1904 och som båda är välbevarade.

Vattenpolo på gång på Centralbadet i Stockholm. Foto: Centralbadet

Och några bassänger som inte är rekordhållare

Bassänger måste ju inte vara rekordhållare för att vara supercoola. Vi har valt ut fyra favoriter som åtminstone vi vill besöka.

Seljavallalaug, Island

På södra Island kan du hitta den här pärlan som är Islands äldsta bassäng och en av de bassänger med vackrast omgivande miljö. Bassängen är 25 meter lång och 10 meter bred, så är det inte mycket folk kan du lätt köra ett pass.

Bondi Iceberg Pool, Australien

På Bondi Beach i Sydney hittar du Iceberg Pool som är en av de mest fotograferade bassängerna i världen och det är lätt att förstå varför. Bassängen har olympiska mått men du kan bli störd av de kristallklara vågorna från havet som ibland slår in över bassängen.

San Alfonso del Mar, Chile

Världens näst största bassäng hittar du i Chile och den ligger oerhört vackert vid havet. Och ja, det är en havsvattenbassäng.

Marina Bay Sands Pool, Singapore

Kanske mer av en spaupplevelse än en träningsbassäng, men om det inte är så mycket folk är den här fantastiska infinitypoolen på 57e våningen av Marina Bay Sands Hotell definitivt stor nog att simma längder i.

Taggar:
Föregående artikel

Sarah Sjöström – jämnast i världen

Nästa artikel

Quiz: Vad minns du av det svenska simidrottåret 2021?