Dealen med rotatorkuffen – 5 frågor och svar

Framför allt du som simmar, spelar vattenpolo eller tränar konstsim kan ha råkat ut för en axelskada som involverar rotatorkuffen. Om om du själv inte har det så känner du förmodligen till någon som har gått runt med ont i axeln och en hel drös med rehabövningar för att få ordning på rotatorkuffen.

Men vad är rotatorkuffen? Det är det vi ska bena ut här.

Var sitter rotatorkuffen?

Kort och gott, runt axelleden och bak i skuldran.

Vad, mer specifikt, är rotatorkuffen?

Rotatorkuffen består av axelns ledkapsel och fyra muskler som alla fäster på skulderbladet och på överarmsbenet. Musklerna heter Supraspinatus, Supscapularis, Infraspinatus och Teres minor. Musklerna smalnar av och blir senor där de fäster.

Vad gör rotatorkuffen?

De fyra musklerna som ingår i rotatorkuffen stabiliserar axelleden genom att trycka överarmsbenets huvud mot skulderbladet. Supraspinatus är en liten muskel som är inblandad i rörelsen när armen rör sig ut från kroppen. De övriga tre musklerna hjälper axeln i utåt- och inåtrotation. Allihop samarbetar för att stabilisera hela axelleden.

Det är vanligt med skador på rotatorkuffen – varför?

Den enklaste förklaringen är att det är för att axelleden är väldigt rörlig. Inte nog med att du kan röra armen framåt, bakåt och åt sidorna, du kan också rotera den både inåt och utåt. Axeln är en fantastisk led, men baksidan på den här rörligheten är att leden också blir rätt skör och känslig.

Vilka skador på rotatorkuffen är vanligast?

Det är framför allt två skador man kan råka ut för:

  1. Inklämning: Det är trångt inne i axeln. Det är alltså lätt att saker hamnar i kläm där inne och det gör ont. Den klämda muskeln svullnar dessutom vilket gör att det blir ännu trängre. Det här kallas inklämning, eller impingement och är en vanlig orsak till att man får ont i axeln. Smärtan beror dels på själva inklämningen men också på inflammationen som den resulterar i.
  2. Kuffruptur: Här har helt enkelt någon muskel eller sena i rotatorkuffen gått av. Det kan ske på grund av ett akut trauma, som att du trillar på axeln eller lyfter något väldigt tungt. Oftast är det supraspinatussenan som går av och oftast har den någon form av förslitning innan den går av. Till exempel kan det vara en förslitning som beror på upprepat användande, som i en idrott.

Övningar för en frisk rotatorkuff

Taggar:
Föregående artikel

Nya bud om sim-VM – genomförs trots allt 2022

Nästa artikel

10 bekännelser från en distanssimmare