Glad alla (starka) hjärtans dag

Oavsett vilken idrott du är aktiv inom så lär du ha känt att hjärtat pumpar lite extra när du anstränger dig. Vid riktigt tuffa pass kan det kännas som att det håller på att slå sig ut ur bröstkorgen. Du vet förmodligen också att det här är bra för din hälsa, när hjärtat får pumpa på ordentligt.

Men vad händer i hjärtat när du tränar – egentligen? Jo, vi vet svaren.

  • Hjärtat växer. Ok, det här låter inte alls som en bra grej. Många sjukdomar leder också till att hjärtat blir förstorat, men lugn bara lugn. När hjärtat växer som en följd av träning växer det helt proportionerligt. Det är alltså inte en del som blir större, utan hela hjärtat.
  • Vad händer då när hjärtat blir större? Vad är hjärtat? En muskel. Vad händer när en muskel blir större? Den blir starkare. Så vad händer när hjärtat blir större? Det blir starkare! Och ett starkt hjärta orkar pumpa ut mer blod i varje slag och därför behöver det inte slå lika ofta och din vilopuls sänks.
  • När du vilar pumpas det runt ungefär fem liter blod i kroppen, det är lika mycket oavsett om du är vältränad eller helt otränad. Skillnaden är hur många hjärtslag som behövs för att pumpa runt blodet. På en otränad – många. På en vältränad – få.
  • I maxansträngning slår ett vältränat och ett otränat hjärta ungefär lika många slag per minut. Här blir skillnaden istället hur mycket blod som pumpas ut i varje slag. Ett vältränat hjärta pumpar ut mycket i varje slag och ett otränat lite. Det innebär att ett vältränat hjärta orkar pumpa runt betydligt mer blod i kroppen vid maxansträngning och du får mer syre till blodet och orkar syresätta kroppen bättre och träna mycket längre vid hård ansträngning. Hos mycket vältränade personer kan hjärtat pumpa runt 30 liter blod per minut.
  • Du får bättre blodcirkulation utan att hjärtat samtidigt behöver jobba hårdare.
Taggar:
Föregående artikel

Det här bör du veta om konstsim

Nästa artikel

Fakta-fredag om simhoppshistoria