Det här bör du veta om konstsim

Konstsim är en idrott som få har testat och ännu färre blir duktiga i. För att bli riktigt duktig krävs det att du är stark, uthållig, smidig, har konstnärlig känsla och timing samt tränar oerhört mycket.

Men hur mycket vet du egentligen om konstsim? Vi har samlat några punkter som du bör ha koll på

  • Det heter inte vattenbalett. På svenska heter det konstsim och på engelska synchronized swimming. Vattenbalett är ett gammalt ord från slutet på 1800-talet som framför allt användes innan konstsim blev en tävlingsgren. Det har också kallats ornamental swimming (prydnadssimning) och scientific swimming (vetenskaplig simning, oklart varför).
I VM går det bra för herrar att tävla. Här ser vi Darina Valitova och Aleksandr Maltsev från Ryssland.
  • Män göra sig icke besvär på OS. Konstsim är en av två olympiska idrotter med endast kvinnliga deltagare. På VM har männen kommit in, men inte än på OS. Den andra idrotten där bara kvinnor tävlar på OS är rytmisk sportgymnastik. Efter OS i Tokyo sa guldmedaljören Svetlana Romashina från Ryssland att det idag finns för få män som håller tillräckligt hög klass för att de ska få tävla i OS.
  • Teknisk och kreativ del. Under ett olympiskt spel är tävlingen uppdelad i två, en teknisk del där simmarna gör bestämda serier av rörelser för att visa teknisk skicklighet. Sedan är det ett fritt program där man gör rörelser till musik.
  • Undervattensmusik. För att simmarna ska ha koll på musiken under det fria programmet använder man undervattenhögtalare.
Anna Maria och Eirini Marina Alexandri från Österrike visar sina landskills.
  • Vad händer på land? Innan programmet i vattnet börjar har simmarna tio sekunder för ett konstnärligt inslag på land innan de sedan dyker ner i vattnet på ett koreograferat sätt.
  • Ögonöppnare. Simglasögon är förbjudna på tävling. Däremot får man ha en klämma på näsan för att lättare kunna hålla andan och slippa få vatten i näsan under alla konster under ytan.
Inte ens vid kast får man nudda golv. Det vet det mexikanska laget från VM 2015.
  • Inte nudda golv! Under tävling får man inte vidröra botten på bassängen. Istället får man trampa vatten för att få armarna över ytan och ge illusionen av att man står stadigt. Inte ens när man kastar upp sina lagkamrater i imponerande kast får man ta spjärn mot botten.
Ryska Svetlana Romashina visar vikten av en kraftig makeup.
  • Spektakulärt men städat. Konstsimmet är nästan lite känt för sina vattenkonster som för sina spektakulära dräkter, frisyrer och sminkade ansikten. Även om sminket kan se överdrivet ut på nära håll så fyller det en viktig funktion, nämligen att få de viktiga ansiktsuttrycken under programmen att synas bättre. Håret hålls på plats av en stark pomada som simmarna får duscha bort med varmt vatten efteråt. Dräkterna är ofta glittriga och vackra, men de får inte vara till exempel av stringmodell. Dräkterna ska vara av ”moraliskt god smak”, enligt reglerna.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Nytt avsnitt av Aquapodden: Anna Lindberg

Nästa artikel

Glad alla (starka) hjärtans dag