Simförbunden reagerar på invasionen av Ukraina

Allt fler internationella idrottsförbund tar sin hand ifrån Ryssland som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Simningen är inget undantag.

Nu är det beslutat att det planerade junior-VM som var planerat att köras i ryska Kazan i augusti är inställt. FINA har samtidigt beslutat att inte lägga några tävlingar i Ryssland så länge konflikten pågår. Det gör så klart att även VM i kortbana i december som skulle ha avgjorts i Kazan i december hänger löst. Ännu är inget beslut fattat om det mästerskapet, man avvaktar för att kunna se hur situationen utvecklar sig.

FINA lovar också att bidra med praktisk hjälp till alla ukrainska simidrottare kopplade till FINA.

IOK, den internationella olympiska kommittén har rekommenderat alla idrottsförbund att utesluta ryska idrottare från internationella tävlingar, och FINA har beslutat att inte tillåta några idrottare från Ryssland eller Belarus att tävla under egen flagg. Inga färger från nationsflaggorna får visas under tävlingar och deras nationalsånger får inte spelas.

FINA har också dragit tillbaka en utmärkelse, The FINA Order, som Rysslands president Vladimir Putin blev tilldelad 2014.

Svensk simidrott och ordföranden Pia Zätterström kom med ett officiellt uttalande innan FINA hade fattat beslut om att dra mästerskapen ut från Ryssland:

– Den djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt sportsligt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar FINA att fatta beslut om att de evenemang som är planerade i Ryssland ställs in eller flyttas. Kriget i Ukraina berör och påverkar oss alla, och mina tankar är med de människor som på olika sätt drabbas, låt oss hoppas på ett snabbt och fredligt slut på denna konflikt, säger Svenska Simförbundets ordförande Pia Zätterström

Vi kommer självklart fortsätta att bevaka utvecklingen, även om det på många sätt känns som att idrotten är en underordnad fråga i konflikten. Förhoppningen är att idrotten kan fungera som påtryckningsmedel mot Ryssland.

Taggar: