6 teknologiska gadgets för bassängen

Trodde du att det räcker med ett par vanliga simglasögon och en baddräkt eller badbyxor för att träna simning? Är du från stenåldern, eller?

Ok, det var kanske lite raljerande, men faktum är att det nu för tiden finns en hel drös med teknologiska hjälpmedel som du kan använda för att bli en bättre simmare. Behöver man allt det här då? Det korta svaret är nej. Det går utmärkt att simma fort och träna hårt utan att koppla upp sig till en handfull små maskiner – men det kan ju vara roligt att veta vad som finns.

Smart goggles

Trodde du att simglasögonen bara var till att skydda ögonen och för att hjälpa dig att kunna se när du simmar? Glöm det! Med Smart Goggle från Finis får du dessutom se bland annat antal längder, splittider, stroke rates, träningstid och tid på din vila – direkt på insidan på linsen! Hur det är möjligt att man ska kunna se något på det avståndet låter jag vara osagt, glasögonen finns och det är många som verkar gilla hjälpen de ger. Du kan dessutom koppla dem till din telefon och registrera träningen i en app och få total koll.

Ett Smart Goggle-kit kostar 2 100 kronor och går att köpa på Amazon.

SONR undervattenskommunikation

Har du någonsin mitt i en längd önskat att du kunde få några tips från din coach? Om du har tänkt det är SONR något för dig. Det är helt enkelt en kommunikationsradio i ena änden, som coachen har, och en mottagare i andra änden som simmaren har på sig, fäst på huvudet. På det viset kan coachen hela tiden kommunicera med dig som simmar, även om du befinner dig under vattnet.

SONR kommunikationssystem kostar cirka 200 dollar och går att beställa från sonr.pro.

Metronom

Att simma med ett visst antal simtag per längd kan vara knepigt att klara av på fri hand. Med en metronom blir det superenkelt. Du knappar helt enkelt in hur många simtag per minut du vill ha och så får du ljudsignaler som håller rätt tempo. Du fäster den enkelt under badmössan.

Metronomen från Finis kostar 585 kronor och kan köpas från till exempel bikeshop.se.

Tech toc höftrotationsredskap

För att få vara med i den här listan över teknologiska redskap är Tech toc hyfsat analog. Med hjälp av en kula som rullar fram och tillbaka inne i plaströret kan du höra när du roterar höften när du simmar. Du fäster bandet kring höften och sedan är det bara att simma samtidigt som du får hjälp med att hålla korrekt höftposition oavsett simsätt.

Tech toc kostar cirka 649 kronor och kan köpas på exempelvis bikester.se.

Neptune mp3-spelare

Simma och lyssna på musik brukar kunna vara ett problem eftersom bluetooth fungerar bristfälligt under vattenytan. Ett alternativ till vattentäta lurar är en vattentät mp3-spelare som inte ens har öronproppar. Neptune från Finis leder istället ljudet genom kindbenet och fästs enkelt på glasögonbandet.

Neptune kan du köpa på exempelvis bikester.se och kostar 1 815 kronor.

Aquapulse heart rate monitor

När man simmar kan det vara svårt att samtidigt hålla ögonen på en pulsklocka. Finis verkar inte kunna sluta hitta på fiffiga prylar för den medvetna simmaren, så de har så klart hittat en lösning även på det. Men hjälp av en monitor som fästs under badmössan och ett clip som du fäster på örsnibben kan du hela tiden bli uppdaterad med information, rätt in i örat, om vilken puls du har.

Aquapulse heart rate monitor hittar du bland annat på tradeinn.com för cirka 1 500 kronor.
Taggar:
Föregående artikel

Nytt världsrekord i långsimning i sommar?

Nästa artikel

Vårens tre bästa skor för löpspåret