Historiska simmare: Sally Bauer krossade kanalen

Det går att skriva in sig i historieböckerna på olika sätt. Man kan bland annat göra det genom att simma över Engelska kanalen, men man kan också göra det bara ett par dagar innan Andra världskriget bryter ut.

Ja, världen mullrade när skånska Sally Bauer gjorde sin historiska simning över kanalen sent i augusti 1939. Hon var stärkt av sponsring från bland andra Gröna Lund och Banankompaniet och Sandrews.

Hennes första försök slutfördes men tidvattnet på den franska sidan skapade starka strömmar och länge simmade hon utan att komma framåt. Simningen tog till slut 15 timmar och 22 minuter, vilket var ungefär en och en halv timme över världsrekordet. I och med den bragden var hon första skandinav över kanalen och dessutom en av blott 15 av totalt ungefär 500 som dittills hade försökt sig på den riskfyllda simningen.

Sally Bauer blev omtalad, inte bara för sin envishet och styrka utan också för sin fina simteknik som hon hade övat upp i sin simklubb i Helsingborg.

Hon försökte igen några dagar senare istället för att, som myndigheterna ville, åka hem eftersom ett världskrig knackade på dörren. Den 28 augusti 1939 simmade hon sträckan igen på tiden 14.40. Den 1 september 1939 bröt andra världskriget ut.

Men Engelska kanalen var inte den första långsimningen för Sally Bauer. Nej, hon hade innan dess bland annat simmat mellan Helsingborg och Helsingör, Ålands hav och över Kattegatt.

Taggar:
Föregående artikel

Äntligen ett svenskt par till VM i konstsim!

Nästa artikel

Möt nya Aqua Meet!