Äntligen ett svenskt par till VM i konstsim!

Äntligen ska Sverige åter representeras av ett par i konstsim under VM i Budapest i juni. Clara Ternström ska tävla både solo och i par tillsammans med Anna Högdal, båda från Täby synchro. Vi fick en pratstund med dem i bilen på väg till ytterligare ett träningspass.

Grattis i uttagningen till VM!

Anna: – Tack så mycket! Vi fick veta det för ungefär en vecka sedan.

Hur länge har ni tränat konstsim?

Clara: – Det måste bli 13 eller 14 år. Jag började när jag var sex eller sju och nu är jag 20. Jag började tävla när jag var omkring nio år, då tävlade jag mitt första USM.

Anna: – Jag började 1998 eller 1999, började tävla när jag var tio år gammal, och sedan la jag av 2012. Jag fortsatte att träna lite bara för att det är roligt, men så blev jag sugen på att dra igång en satsning igen och 2019 började vi träna i paret. Då var det bara som en kul grej, men vi märkte att vi var hyfsat bra även utan jättemycket träning.

Anna Högdal och Clara Ternström från Täby Synchro ska tävla i VM i juni.

Vad är det som gör konstsim till världens bästa idrott?

Clara: – Jag brukar säga allsidigheten, det är väldigt allsidig träning. En träning är inte den andra lik. Upplägget kan vara likt, men det finns så många olika saker man kan jobba med inom sporten. Och att det är en lagidrott men med individuella inslag. Man kan verkligen utvecklas på många olika sätt och det finns många olika nivåer. Sedan är det underbart att få simma till musiken och uttrycka sig i dans.

Hade ni förväntat er att bli uttagna till VM?

Anna: – Vi hade en förhoppning. Vi simmade bra på de två svenska kvaltävlingarna och visade på bra poäng, så vi hade det lite på känn, men det var verkligen kul att få beskedet att vi var uttagna.

Hur funkar uttagningen?

Clara: – Det är utvalda tävlingar som KU (konstsimsutskottet, red. anm.) ska komma och kolla på. Det brukar vara större internationella tävlingar, men nu i och med pandemin så tog de svenska för att vara säkra på att de skulle bli av. Sedan skickas filmer till FINA-domare. Så tittar man på resultatet från både de svenska domarna och FINA:s domare, men det slutgiltiga beslutet ligger hos KU.

Ska ni tävla både solo och i par?

Anna: – Vi ska simma i par, både tekniskt och fritt och Clara ska också simma solo, tekniskt och fritt.

Vilka är era styrkor som konstsimmare?

Anna: – När vi började simma i par gjorde vi väldigt mycket lika utan att behöva fokusera på att ändra vinklar och sådant.

Clara: – Jag har ju haft Anna som tränare så länge, så vi vet hur vi fungerar redan.

Vilka förväntningar har ni på er själva inför VM?

Anna: – Det ska bli väldigt kul att komma ut och tävla och få visa upp sig. Det är första gången som Sverige deltar på länge, vi har inte haft ett par med i VM sedan 1998. Mycket blir att åka ut och visa upp sig och visa att vi är på en nivå som platsar på VM. Sedan ska vi se till att vara förberedda och prestera så bra som vi kan.

Clara: – Vi har lyft poängen rejält senaste åren så vi borde kunna prestera bra.

Foto: Bildbyrån (överst), Svensk Simidrott

Taggar:
Föregående artikel

Här får ukrainska flyktingar ett glädjefyllt andrum

Nästa artikel

Historiska simmare: Sally Bauer krossade kanalen