4 världsrekord som är etsade i sten

Det finns världsrekord – och så finns det världsrekord. Sådana där rekord som liksom hänger kvar år efter år. De som verkar helt omöjliga att slå. Vissa för att det helt enkelt var en dag då allt stämde och andra för att det fanns dräkter som kunde skynda på simningen lite extra

Swimming World Magazine har vaskat fram fyra sådana rekord som verkar få leva kvar ett bra tag. Eller vad tror du?

Michael Phelps – 400 IM 4:03.86

Michael Phelps under OS 2008.

Det är inte mer än rimligt att Michael Phelps har en plats på den här listan. Och än mer lämpligt att det handlar om medley eftersom det nog inte är många som skulle säga emot om man påstod att han är den största allround-stjärnan inom simning någonsin.

När Phelps simmade in rekordet under Bejing-OS 2008 hade han en Speedo LXR Racer vilket kan ha gett honom en boost, men dräkten kom ändå inte i närheten av den hjälp som senare dräkter skulle ge – dräkter som senare förbjöds.

Rekordet är mer än en sekund snabbare än den näst snabbaste tiden genom historien – Ryan Lochtes 4:05.18 från London-OS 2012.

Han inledde med 54.92 på fjärilssimmet, följde sedan upp med 1:01.57 på ryggsimmet, 1:10.56 på bröstsimmet och avslutade med 56.79 på frisimmet. Gör om det om du kan.

Paul Biedermann – 200 frisim 1:42.00

Paul Biedermann under Rom-VM 2009.

Ingen i en textildräkt har någonsin simmat 200 meter fritt under 1:43. Fransmannen Yannick Angel har kommit närmast med 1:43.14 och Michael Phelps har kommit in under 1:44 i textildräkt.

Men ingen kommer i närheten av tyske Paul Biedermanns lopp från VM 2009. Biedermann var en otrolig simmare och dräkten, som senare förbjöds, gjorde honom övermänsklig. När det här rekordet slås återstår att se.

Zhang Lin – 800 frisim 07:32.12

Zhang Lin under VM 2006.

Ok, det här är ett galet lopp överhuvudtaget. Lin simmade de sista 400 meterna på 3:45.33, en tid som hade räckt för att kvalificera honom till finalen på OS i Tokyo. Och då hade han simmat sina första 400 meter på 3:46.79.

Men även här ligger det en dräkt bakom rekordet. Den bästa tiden simmad i en textildräkt är 7:38.57 av Sun Yang, en tid som man bör ta med en nypa salt på grund av Sun Yangs dopingbakgrund. Australiern Grant Hackett simmade 800 fritt på 7:38.65 i Montreal 2005, så sportsligt får vi nog räkna den som bästa tid i textil.

Sugen på att se loppet? Kolla här!

Liu Zige – 200 fjärilssim 2:01.81

Liu Zige under kortbane-VM 2012.

När kinesiskan Liu Zige simmade in på 2:01.81 under de kinesiska mästerskapen var det många som blev fulla i skratt. För det här rekordet är nästan skrattretande. Det är också ett rekord som förmodligen skulle ha varit omöjligt om det inte hade varit för superdräkterna. De bästa tiderna i textildräkter ligger på omkring två sekunder över Ziges rekord.

Det som gör rekordet ännu löjligare är att Liu Zige slog handen i kaklet efter 100 meter på 58.08. Du kan se loppet nedan.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Stjärntränare i USA anklagad för mobbning

Nästa artikel

SK Neptuns konstsimmare i Lilla Sportspegeln