Stjärntränare i USA anklagad för mobbning

Att åka till ett universitet i USA och studera och simma är en dröm för många simmare, men det är inte alltid det blir som man har drömt om. I dagarna har en skandal vid University of California avslöjats. I en artikel i Orange County Register talar flertalet simmare ut om hur de har blivit systematiskt mobbade av huvudtränern Teri McKeever, något som Dagens nyheter har rapporterat om.

Deras historier är fasansfulla och innehåller detaljer om utskällningar och nedvärderande behandlingar som har fått dem att drivas in i ätstörningar och till och med självmordstankar. Hon verkar ha valt ut ett par simmare varje år som blev hackkycklingar och hon tvingade simmare att träna även när de var skadade eller sjuka. Och hon hånade dem för deras vikt.

– Jag nådde en punkt där jag inte kunde ta emot mer från Teri. Det här kunde inte fortsätta. Jag ville inte leva längre, säger ryggsimmaren Danielle Carter.

Teri McKeever har jobbat på Cal (University of California) i över 30 år och coachat många av de mest framgångsrika kvinnliga simmarna i USA. Hon blev 2012 utsedd till huvudtränare för det kvinnliga OS-laget och hennes adepter har tagit 30 medaljer på olympiska spel. Bland annat tränade hon Missy Franklin (se bild ovan) som tog fem OS-guld och avslutade sin karriär endast 23 år gammal.

Nu är Terri McKeever tagen från sin tjänst på obestämd tid under tiden som fallet undersöks närmare.

Michelle Coleman, Nathalie Lindborg, Louise Hansson och Sarah Sjöström med sina silvermedaljer från kortbane-EM 2017.

En av de simmare som tränat för Teri McKeever var svenska Nathalie Lindborg som ingick i svenska landslaget och simmade hem ett silver på kortbane-EM 2017. Hon berättar för Dagens nyheter att det var första gången hon upplevde att hennes vikt hamnade i fokus och att detta lade grunden för den ätstörning hon senare led av.

Hon säger att det fanns en ständig känsla av oro i träningsgruppen och hon valde att efter bara ett år på Cal lämna för att i stället plugga och simma i Dallas.

– Jag vill inte avskräcka andra unga idrottare som drömmer om att åka till USA, för det finns väldigt många möjligheter där. Men det är också därför det är viktigt att det som inte fungerar lyfts upp till ytan, säger hon till DN.

Känner du någon som mår dåligt i sin träningsgrupp? Känner du dig illa behandlad av din tränare eller någon annan som är involverad i din träning? Prata med någon vuxen i din omgivning som du litar på. Ingen ska må dåligt av sin träning.

Taggar:
Föregående artikel

Adam Peatys maximala hastighet – kan du gissa?

Nästa artikel

4 världsrekord som är etsade i sten