Super-Sarahs alla VM-medaljer i långbana

Det vankas VM i långbana i Budapest! Och vi kan både hoppas och tro på att det blir svenska medaljer. Vi har varit bortskämda med att det brukar bli svenska medaljer under stora mästerskap, och det är inte minst Sarah Sjöström som har skämt bort oss.

Under VM i Gwangju i Sydkorea 2019 tog hon hem inte mindre än fem individuella medaljer, ett guld, två silver och två brons, och blev därmed historisk. I och med 2019 års mästerskap blev hon den kvinna med flest individuella medaljer från långbane-VM i historien, inte mindre än 16 stycken.

Men vi tar det från början.

Sarah Sjöström tar emot pris för Årets nykomling på Idrottsgalan 2009.

Den första medaljen kom vid långbane-VM i Rom 2009. Då nöjde hon sig inte med mindre än att ta hem guldet på 100 meter fjärilsim. Två år senare lyckades hon inte upprepa succén utan fick lämna mästerskapet utan medaljer. Hon blev fyra på 100 meter fjäril, men det ger som känt ingen medalj.

I Barcelona 2013 var hon däremot tillbaka i medaljform. Sarah tog åter guld på 100 meter fjäril och slog dessutom till med silver på 100 meter fritt.

Sarah Sjöström med guldmedaljen på 50 meter fjäril från VM i Kazan.

Men att åka till ett VM och bara ta två medaljer verkar Sarah Sjöström lämna bakom sig när hon åker till Kazan 2015. När kom kommer hem därifrån är packningen rejält mycket tyngre eftersom hon fick lov att fylla på med inte mindre än fem medaljer: Guld på 100 meter fjäril med en ny världsrekordtid, guld på 50 meter fjäril, silver på 100 meter fritt och brons på 50 meter fritt. Dessutom fick hon hem en silver medalj i lagkapp över 4×100 meter medley.

I år ska VM simmas i Budapest, samma stad som var värdar för VM i långbana 2017. Under det mästerskapet blev Sarah Sjöström historisk nästan direkt när hon för tredje mästerskapet i rad vann guld på 100 meter fjäril. Ingen kvinna hade tidigare vunnit guld i samma distans på tre mästerskap i följd. Men det hann bli två guldmedaljer till innan hon lämnade Budapest, nämligen i 50 meter fjäril och 50 meter fritt. Om hon var färdig där? Nej, inte alls. Hon visade att hon kan ta silver också, nämligen på 100 meter frisim.

Inte mindre än fem medaljer blev facit i Gwangju 2019.

Det låter ju helt otroligt, men vi har faktiskt inte kommit till Sarah Sjöströms mest framgångsrika långbane-VM än, sett till antalet individuella medaljer. Som vi skrev i början fick hon med sig fem individuella medaljer från Gwangju 2019, ett guld på 50 meter fjäril, två silver i 100 meter fjäril och 50 fritt och två brons på 200 och 100 meter frisim.

Så hur många blir det i år när VM återigen hålls i Budapest? Det återstår att se.

Taggar:
Föregående artikel

Nytt avsnitt av Aquapodden – Emma Gullstrand

Nästa artikel

Caeleb Dressel jagar sub 21 på 50 fritt