Därför är USA så bra inom simning – kanske

USA har ett fantastiskt facit i VM i simning. Inte mindre än 13 gånger har de tagit flest medaljer under mästerskapet och inte en enda gång har de varit utanför topp tre i medaljligan.

Efter 2019 års VM i Gwangju har USA tagit 222 guld, 167 silver och 117 brons, vilket ger ett medaljfacit på 503. Tvåa kommer Australien med 219 medaljer varav 79 guld. Sverige kommer in på en elfte plats med 14 guld, 17 silver och 16 och brons. Den amerikan som har tagit flest medaljer är Michael Phelps som med sina 26 VM-medaljer har flest i världen.

Men varför är USA så framgångsrikt inom simning? Det finns förstås en massa olika anledningar till att många amerikaner simmar tillräckligt fort för att ta medaljer på VM, men om man ska tro Fares Ksebati, grundare till simappen My Swim Pro finns det X anledningar.

1 Historik

Simning har varit en stor sport i USA under lång tid och man var med och tävlade redan i de några av första olympiska spelen. Det är också många som har varit framgångsrika vilket också höjer statusen på sporten.

2 Stor befolkning

Med över 330 miljoner personer att välja bland är det klart att det finns chans att fler har fallenhet för just simning än i länder med mindre befolkning. Men då borde ju Indien och Kina som båda två har befolkningar på över en miljard få fram ännu fler simmare, så det håller inte hela vägen.

3 Bra förutsättningar

USA är ett rikt land och har möjlighet att erbjuda bra bassängar och träningsförutsättningar för många. Men det ger inte hela svaret eftersom till exempel Lydia Jacobi kommer från Alaska där det bara finns en enda 50-metersbassäng i hela delstaten och hon lyckades ändå vinna guld i Tokyo-OS.

4 Proffs-acceptans

I USA är det något fint att vara professionell idrottare och i och med alla universitetslag inom olika idrotter är det också fler som får möjlighet att testa att leva på sin idrott. Det är inget någon rynkar på näsan åt. I många andra länder kan man tycka att man ska skaffa sig ett ”riktigt” jobb.

5 Uppbyggnad av simmarvärlden

Det här, tror Fares Ksebati, är den viktigaste anledningen till att USA tar så många medaljer på mästerskap. Först och främst finns en enormt stor bas med människor som lär sig simma och som simmar som motion utan att vara med i en klubb. Antalet licensierade simmare i USA är 400 000 och antalet som bara simmar för motionens skulle är mångafalt fler. Av dessa går vissa vidare till att börja simma i en klubb eller ett lag lokalt. Och därifrån går vissa vidare till nationella lag och simutbildningar som finns i olika nivåer och där man tävlar väldigt mycket.

Det sista steget är elitsteget, men även där handlar det om upp till mer än tusen personer som räknas som elit. Det är landslaget men också simmare inom collegeidrotten och simmare som tidigare har simmat på college.

Det som skiljer USA här från många andra länder är att man dels har de här stegen vilket gör att ingen faller mellan nivåerna, som att man blir elit vid en för tidig ålder, dels har man möjlighet att ta hand om så pass många riktigt duktiga simmare som man får fram via till exempel college-idrotten.

Sant eller inte – det låter som att det skulle kunna vara en förklaring åtminstone.

Taggar:
Föregående artikel

Konstsimfest på YouTube som pepp inför VM

Nästa artikel

VM i parasimning! Allt du behöver veta