Elliot Sodemann laddar för 25K

Elliot Sodemanns VM-äventyr skiljer sig lite från de flesta. Hans insats sker i öppet vatten och är en nätt simtur på 25K. Ja, 25 000 meter. Vi blev nyfikna på hur man förbereder sig och hur man står ut med ett så långt lopp.

Hej Elliot! Känner du dig väl förberedd inför VM?

– Jag har varit på träningsläger på Mallorca där jag har kunnat förbereda mig bäst med att både simma i bassäng och havet. Träningen går som planerat.

25K låter för de allra flesta väldigt långt. Vad är tjusningen med den typen av långdistanssimning? 

– På VM är det första gången jag kommer att simma 25K i öppet vatten. Jag har än så länge bara simmat det i en time trial i bassäng. Långdistanssimning har alltid lockat mig och jag har tänkt på att prova 25K sen VM 2019 men det blev först nu på grund av Covid. Under min karriär har jag presterat bättre ju längre distanserna är och min tränare tror på att jag har kapaciteten att få en bra placering på 25K. 

Vilken är den viktigaste förberedelsen för ett sådant lopp? 

– Det viktigaste är att simma mycket på träning. Inför min 25K time trial så simmade jag mellan 110-115 kilometerm per vecka. Rätt mat och mycket sömn och vila är riktigt viktigt. Det är ett svårt lopp mentalt så man måste ha rätt mindset in i tävlingen därför arbetar jag mycket med min sportpsykolog.  

Vad är tuffast under själva loppet? 

– Än så länge har jag inte tävlat i 25K öppet vatten men från min erfarenhet på 10K och 25K time trial i bassäng så vet jag att den mentala aspekten är nog den tuffaste. Det är mycket slagsmål i öppet vatten så man måste kunna hålla sig lugn när man får ett slag i huvudet men man måste också veta när man själv ska vara mer aggressiv. Det är en tuff mental balans att hitta. Dessutom måste man kunna härda ut och kämpa på när det börjar göra ont i kroppen. 

Hur mycket är det en fysisk utmaning och hur mycket är det en mental utmaning? 

– På min time trial så var det mer av en mental utmaning än en fysisk utmaning. Om man har förberett sig rätt inför loppet så ska det inte kännas för tufft fysiskt innan de sista 5 km men det är tufft mentalt genom hela loppet. Man ligger och simmar i fem timmar! En viktig del av öppet vatten är att simma smart och veta när man ska accelerera och när man ska ta det lite lugnare. 

Hur ser de perfekta förutsättningarna ut för att du ska trivas som bäst under loppet? 

– Jag vill helst att det inte ska vara för varmt på tävlingsdagen men det ska vara över 20 grader i vattnet och jag föredrar när det är lite vågigt i vattnet.  Under själva loppet så vill jag helst att vi ska ligga på ett högt tempo hela tiden och se vem som kan hänga med in i slutet.  

Taggar:
Föregående artikel

Glad midsommar!

Nästa artikel

4 tecken på att Sarah Sjöström tar medaljer på VM