Experttips inför Vansbrosimningen

29 juni

Ska du simma Vansbrosimningen eller kanske någon annan öppet vatten-tävling under sommaren? Oavsett om det är första gången eller om du har gjort det tidigare kan det vara på sin plats med några bra tips inför det som väntar. Vi vände oss till Hasse Nilsson som är verksamhetsutvecklare för öppet vatten på Svensk Simidrott för att få riktiga experttips.

Han gav oss först några allmänna tips till alla som har tänkt sig att simma ute i vattendrag, sjöar och hav:

  • Försök att aldrig simma ensam utan simma tillsammans med någon eller några andra.
  • Ge er inte ut i okända vatten där man inte känner till strömmar, stenar under vattenytan eller andra saker som kan äventyra säkerheten.
  • Se till att man är synlig genom färgglad badmössa eller boj.
  • Tala om att ni ska ge er ut och simma och var ni har tänkt att göra det.
Markoolio föregår med gott exempel med en färgglad badmössa. Foto: Bildbyrån

Tips inför ditt öppen vatten-lopp

Provsimma med våtdräkten innan loppet!

Simma med våtdräkt är annorlunda och man behöver vänja sig med vattenläget och framförallt så är det bra att man vänjer axlar med det ökande motståndet som dräkten ger. En del känner obehag över att dräkten trycker över bröstet och spänner över halsen. Ta med den till bassängen och kör en del av träningen med våtdräkt. Behöver inte simma hela sträckan men bra att man simmat med våtdräkten innan loppet.

Simma öppet vatten innan Vansbro!

Innan avfärd till Dalarna så tycker jag att man har klarat av premiären redan. Se till att man på hemmaplan har simmat någon eller några gånger i just öppet vatten. Behöver inte heller vara så långt, men man har fått lite vana av att simma i vatten med liten eller obefintlig sikt. Kan också vara bra att träna på lite navigering och simma i grupp.

Ha en plan!

Precis som Arge snickaren säger ”– Du måste ju ha en plan!!”   så är det en fördel att man planerar i förväg på hur man ska lägga upp loppet. Kan vara att man vid starten tar det lugnt och försöker hitta någon att simma med och se till att man hittar sitt tempo och sin frekvens. Sen beroende vem man är eller vilka ambitioner man har så kan planen se väldigt olika ut. Men lite strategi hur man ska simma tycker jag är bra om man i förväg funderar på?

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Bra simkläder i plus-storlekar

Nästa artikel

Arenas nya diamantkollektion