Om simning var lätt…

Alla som är aktiva simmare vet att simning inte är någon räkmacka genom idrottslivet. Det är många detaljer inom idrotten som gör den verkligt utmanande. Här har vi listat fem punkter som visar på vilka hårdhudade idrottare ni är.

1 Kriget mot bristande motivation

Motivation är helt avgörande för en simmare. Bara motivation kan få någon att lägga så många timmar som krävs i bassängen men vi vet också att det här är något mycket skört. Plötsligt en dag är motivationen borta och du förstår inte vad som ska få dig att genomföra morgonens pass. Och efter det, kvällens. Det finns så klart många sätt att ta sig ur en sådan situation, du känner dig själv bäst och vet vad som brukar funka för dig. Och det är bäst att väcka motivationen igen eftersom du aldrig kommer att få tillbaka mer än du själv lägger in i din träning.

2 Morgonens träningar

Alla simmare tränar ibland tidigt på morgonen, men här vill vi ändå hävda att just nu, svenska simmare, är strået vassare än i princip alla andra simmare på jorden. Vinter. Mörker. Kyla. På väg till det svintidiga träningen är bussen inställd på grund av snökaos och på väg från den slår permafrosten rot i ditt blöta hår. Ni som tränar simning året runt, år efter år – ni är värda medalj.

3 Komma över hinder

Hinder du stöter på i träningen kan skifta i karaktär. Kanske är det en skada. En platå. En serie dåliga resultat på tävling. För att kunna simma fort gäller det att du kommer över de här hindren även när det känns som att det vore enklare att bara ge upp. Vi vet att det kommer att vara värt fajten varje gång.

4 Hård träning

Det är inget snack, simning är tuff träning. Vi tränar timme ut och timme in för att sedan tävla under en kont tid, för vissa en väldigt kort tid. Dessutom ger träningen dig belöning i efterhand. Efter några månaders hård träning kan du få en belöning på två hundradelars förbättring av ditt pers. Och det är världens finaste belöning.

5 Mental styrka

Mental styrka är helt ovärderligt inom simning. Du kan vara kapabel att simma längd efter längd både snabbt och med snygg teknik, men om inte den mentala biten är på plats kommer det inte att gå bra ändå. Du hinner tänkta mycket samtidigt som du stirrar på den svarta linjen i botten på bassängen och du kan stressas oerhört av den som simmar bredvid dig. Allt hänger ju på de sekunder ditt lopp pågår, alla timmar av träning ska ut just där och då. Det kan sätta griller i huvudet på vem som helst.

Föregående artikel

Därför slutar många att simma

Nästa artikel

Konstsimmarens must haves