Konstsimmarens must haves

Konstsim är en idrott som aldrig slutar att fascinera. Den fysiska ansträngningen, skönheten i rörelserna och tekniken – det är verkligen en fantastisk sport. Vi ville veta mer och frågade våra två superstjärnor Anna Högdal och Clara Ternström om vilka ”must haves” de har för sin sport – och varför de är så viktiga.

Anna och Clara på tävling. Foto: Bildbyrån

Musik

Anna: Musiken är det viktigaste för att tävla, ingen musik – ingen tävling! Musiken skickas in till arrangören i förväg men vi ser alltid till att ha med kopior ifall det blir något strul. Nu sker allt digitalt vilket är en fördel. 

Musiken väljs efter konstsimmaren/na för att lyfta fram dess styrkor samt vilken typ av program som simmas (tekniskt eller fritt samt om det är solo, par eller lag). Programmet koreograferas till musiken vilket gör det viktigt att man har exakt rätt musik!

Tävlingsdräkt

Anna: Tävlingsdräkterna sys upp på beställning hos sömmerskor runt om i världen. De designas efter temat på programmet och dekoreras med mycket stenar och paljetter för en gnistrande och mer levande effekt. En hårdekoration sys upp till varje tävlingsdräkt, det kan bestå av en del som sätts runt knuten och/eller en del som läggs på huvudet.

Clara: Jag har några som jag varierar mellan, allt från en 7 år gammal som fortfarande sitter bra till en ny klubb-baddräkt. Men såhär inför VM kör vi oftast på Sverige-baddräkter för att repa och komma in i rätt stämning!

Gelatin

Anna: För att hålla håret på plats under tävling sätts håret, oftast, upp i en stram knut och sedan läggs lager gelatin på håret på huvudet men ibland även på knuten för bättre hållfasthet. Gelatinet bör vara ganska tjockt, utan klumpar och glansigt för att hålla och ge en snygg finish.

Clara: Vi har ju inte badmössa och glasögon när vi tävlar, utan kör på gelatin och inga glasögon. Gelatinet är i pulverform som man blandar med kokande/hett vatten, och brer på med tex brödpensel eller tandborste. Favoritmärket är det blåa ”Favoritgelatin”, men det blir allt svårare att hitta, tyvärr.

Näsklämma

Anna: Näsklämman är den viktigaste grejen att ha med sig för att kunna utföra sitt program utan att störas av att få vatten i näsan. I princip alla konstsimmare är beroende av denna för att kunna utföra sitt program och de långa figurer det innehåller. Ett fåtal kan simma utan näsklämma, jag bet om 2 som gör/har gjort det under 2000-talet så det är extremt ovanligt! En näsklämma ska vara ganska ny så den sitter ordentligt men gärna använd ett tag så den formats att sitta optimalt.

Clara: En bra och viktig fråga! Här gäller det att ha den man ska, ofta en man har haft ett långt tag som fått precis rätt passform och känsla. Inför större tävlingar ser jag dock ofta till att ta en ny ett tag innan så att det sitter riktigt ordentligt. Skulle man tappa sin ”rätta” näsklämma, eller om den går sönder, blir det stor sorg!

Smink

Anna: Smink används för att ytterligare förstärka temat på musik, koreografi och baddräkt. Det behövs mycket/starkt smink för att det ska synas på håll och hålla under programmet. Vattenfast mascara använder vi men övrigt smink håller ändå.

Clara: Sminket används främst för att framhäva de uttryck man vill förmedla i programmet, så viktigast är runt ögonen samt fylla i ögonbryn och läppar. Även rouge brukar man ha, och sminket runt ögonen matchar baddräkten.

Barnmat

Clara: Sådana där fruktklämmisar, aprikoser och/eller banan finns nästan alltid att hitta på bassängkanten under träningar för att hålla energin de längre passen. Utöver vattenflaskan såklart. På tävling kompletteras dessa med exvis bars och dextro – man vill ha rätt boost precis när det gäller! Hörlurar till vilka tränaren har en walkietalkie är något annat smidigt som underlättar träningar och tävlingsinsim.

Det är väl de viktigaste materiella sakerna att ha med. Annars är tränaren väldigt viktig. Då konstsim bedöms på hur ens simning ser ut behövs denna feedback under insim/träningar inför. Detta kan lösas med att man filmar och analyserar men det är väldigt tidskrävande och är inte alltid lika objektivt som en tränares öga. En till sak är självförtroendet. Det behövs för alla idrottare för att prestera på topp. En ytterligare aspekt för konstsimmare är att domarna ser om du tvekar vilket kan dra ner poängen även om du utför momentet bra.

Foto: @sweartswimteam (Instagram)

Taggar:
Föregående artikel

Om simning var lätt…

Nästa artikel

Vad gör en bassäng snabb?