Värme eller kyla – för återhämtning

Du är van vid många och långa pass i bassängen, visst? Men var återhämtar du dig bäst – ska du söka värme eller kyla? 

Isbad har ökat i popularitet senaste åren. Det handlar om allt från personer som söker kickar med kalla bad till hårt tränande som söker den perfekta återhämtningsmetoden. Men vad är egentligen bäst – kyla eller värme, isbad eller bastu? 

Enligt tester gjorda på både möss och människor framkom att musklernas styrka och uthållighet återhämtades snabbare om de värmdes upp med fem grader istället för motsvarande nedkylning. Det är återbildandet av glykogen, som är musklernas bränsle, som mäts. Och det gick alltså snabbare i värme – så sitt kvar i bastun, du. Gör inte som killen på bilden…

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Stärk din rumpa

Nästa artikel

Best of konditionsmaskiner