Tre simhopp

Aquainspiration passade på att sätta ihop en lista med tre fantastiska simhopp – och ett bonushopp. Olika upplägg, olika tidsepoker – titta och njut!


Ulrika Knape-Lindbergs OS-guld i München 1972
https://www.youtube.com/watch?v=gdVORa4npTo

Ett av de mest oförglömliga simhoppen i svensk simhoppshistoria var Ulrika Knapes OS-guld 1972. Ulrika ansågs tidigt vara ett underbarn, hon var Valhallas stjärnskott med stora förväntningar riktade mot sig. Blott 11 år gammal (!) lyckades hon knipa SM-silvret för seniorer, vilket var starten en framtida framgångssaga. 17 år gammal blev det sedan OS-guld i höga hopp, i München 1972 – det stora genombrottet. Det fick TV-kommentator Toivo Öhman att båda jubla och gråta. Sen blev det EM-guld och VM-guld, OS-silver – och hela 43 SM-tecken. Ulrika har än idag Sveriges senaste OS-guld i simhopp.


Jian Yiangs världrekord på 123 poäng

https://www.youtube.com/watch?v=kJ3Tbmwrigk

Det perfekta simhoppet är svårt att tänka sig, men Jian Yiangs simhopp på OS i London 2014 är det närmsta perfektion man har kommit. Med sin 4,5 varv i pik, framåtvolt med en svårighetsgrad på 4.1, så lyckades han kamma hem världsrekordet i ett singelhopp på smått galna 123 poäng. Han klöv vattenytan som ett spjut och fick stående ovationer även från sina medtävlande.

Första gången kvinnor tävla i simhopp

https://www.youtube.com/watch?v=Ljm5liKjPPQ

Sverige var pionjärer inom simhopp. En grupp av svenska simhoppare besökte Storbritannien år 1901 och gav en uppvisning som visade sig bli väldigt populärt bland åskådarna. År 1904 blev sporten introducerad i OS-sammanhang. I videon så ser du första gången kvinnor tävlade inom simhopp, då på hemmaplan i Stockholm, år 1912. Det har hänt lite med sporten sedan dess…

Bonushoppet: Lazaro ”Laso” Schaller världsrekord på 58.8 m i höjddykning

https://www.youtube.com/watch?v=h-Z8_qsQYXc

Den brasilianskfödde adrenalinsökanden Lazaro Schaller satte världsrekordet i höjdykning 2015. 58,8 meter lyder rekordet – lutande tornet i Pisa mäter 56,7 meter. När den orädde ”Laso” väl hoppade från avsatsen så föll han i en hastighet på över 123 km/h! Hoppet i sig hade inte dragit hem så många poäng i en simhoppstävling, men vi får se höjden som själva tricket. Landningen blev inte perfekt – han skadade sig i höften och i ena benet – men glädjen över rekordet överglänste skadorna.  


Foto: Emilia Nilsson Garips, från EM i Rom 2022, fick äran att illustrera vår simhoppslista.
Fotogram: Maxim Thore, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Har du hört?

Nästa artikel

Dina muskler