Nytändning inom fjärilssim

Landskronasimmaren Oskar Hoff, 25, gör det igen. Slår svenskt rekord på 50 fjäril, alltså. 
– Varje gång jag slår mitt personbästa blir det svenskt rekord. Nu kan jag simma både 50 och 100 meter på VM.


13 till 21 maj 2023 går simtävlingen Mare Nostrum av stapeln. Det är en trestegsraket – först tävlas det i Canet, därefter i Barcelona och sedan avslutas allt i Monaco. Oskar Hoff passade redan under tävlingens andra dag på att putsa det svenska rekordet på 50 fjäril i långbana. 

Vad blev tiden, Oskar? 
– 23:49. Mitt gamla rekord låg på 23:55, säger Oskar Hoff, som precis landat i Barcelona dagen efter rekordloppet.  

Är långbana favoriten numer? 
– Det är där jag ligger bäst till just nu, men jag gillar egentligen kortbana mer. Jag är lite kortare än andra sprinters, bara 186 cm lång. Så jag förlorar lite där, men kan vara snabbare i vändningarna och vinna på det.

Det är drygt ett år sedan Oskar Hoff slog Lars Frölanders svenska rekord. Då hade det levt i över 20 år. När sedan Frölander agerade speaker på en tävling, Ystad Grand Prix i maj 2022, passade Oskar Hoff på att sänka rekordet med ytterligare åtta hundradelar.  

Du fick ju en pratstund med Frölander efter det loppet. Vad hade han att säga om att hans svenska rekord inte längre står sig? 
– Han var bara glad. Vi snackade träning och kost och han gillade att fjärilssimmet börjar röra på sig igen i Sverige, säger Oskar.

Tidsmässigt, var vill du landa på 50 fjäril?
– Jag ska under 23 sekunder. Det är en liten bit kvar, men jag ska dit. Sprintgrenarna handlar mycket om rutin. Jag lär mig mer för var längd och tävling jag simmar, blir bättre på att identifiera mina brister och finslipa på detaljer.

På OS finns inte 50 fjäril. Hur långt har du kvar till kvaltiden på 100 fjäril? 
– Jag har några tiondelar kvar. Jag har ett tufft år framför mig, men det tycker jag om, avslutar Oskar Hoff. 

Foto: Emma Wallskog, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Träna triceps

Nästa artikel

Snabbt om energi