Träna triceps

Månadens muskel är triceps. Var den sitter, vad den gör och hur du tränar den – allt hittas här!

Triceps heter som den gör eftersom den är trehövdad. Du hittar den på baksidan av dina armar och är du simidrottare brukar den ta form av en hästsko när du spänner den, vilket du gör genom att sträcka i armbågsleden. När det snackas om starka armar pratas det oftast om biceps, som sitter på överarmens framsida, men triceps är både större och mer användbar. Här är tre bra tricepsövningar, samtliga med en liten tvist om du vill göra övningen mer utmanande: 


Dips

Håll båda händerna på en bänk med hälarna i golvet. Sänk sedan rumpan mot golvet genom att böja i armbågsleden. Om du vill göra övningen mer krävande kan du lägga en vikt i knät alternativt lyfta ena hälen från golvet (mer obalans gör övningen tuffare). Går du på gym funkar även en dipsställning – börja på raka armar, sänk dig ned mot golvet och upp igen.

Dips involverar även bröstmuskulaturen. Tricepspress i kabel

Klassisk och enkel övning som isolerar triceps. Håll armbågarna intill kroppen och pressa från cirka 90 grader i armbågsleden till helt utsträckta armar. 
Överkurs/utveckling: Det mest naturliga är att ha händerna med knogar uppåt och dina tummar riktade inåt, men testa att vända på greppet. Det kommer kännas mer på den del av triceps som ligger närmast kroppen.  


Tricepspress med hantlar

Kräver lite mer än att göra övningen i kablar. Lägg dig på rygg på en bänk, alternativt sitt på en bänk, med en hantel i var hand. Börja med utsträckta armbågsleder, sänk ner vikterna till  90 grader i armbågsleden och sedan upp till utsträckt igen. 

Foto: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Jag trivs bäst i öppna vatten

Nästa artikel

Nytändning inom fjärilssim