SM-veckan 2023

SM-veckan går 27 juni till 2 juli i år. Platsen är Västerbottens stolthet Umeå, hyfsat långt upp i Sverige. Vi ställde fem frågor till projektledare Camilla Johansson-Sponseller – hon vet varför årets värdstad är resan värd! 

Det är kort tid kvar nu. Hur ligger ni till i planeringen?
– Jag tycker vi ligger bra till i planeringen, men det är så klart fortfarande mycket kvar som behöver hända innan tävlingen drar igång. Nu är det bara tre veckor kvar innan JSM/SM i simning, som jag är tävlingsgeneral för, startar, så nu är vi inne på upploppet. Cirka 200 volontärer och funktionärer kommer att hjälpa till med simningen under SM-veckan, så det är lite jobb med att organisera allt. Men vi ser fram emot att få ställa till en riktig fest!

Varför ska man ta sig till Umeå under årets SM-vecka?
– Förutom att Umeå är en väldigt vacker stad med mycket mat och naturupplevelser så kommer staden att bjuda på spännande idrotter och en massa evenemang runt om idrotterna. Till exempel så kommer artister att uppträda på området vid Skeppsparken. Är man simintresserad så är JSM/SM i simning en verklig högpunkt med många ur den absoluta Sverigeeliten på plats. Det är ett genrep inför VM som kommer att gå Fukuoka i Japan senare i sommar. Så det är väl värt ett besök!

Hur många sporter är representerade i år? 
– Det är 22 idrotter, stora som små, representerade under SM-veckan. Personligen kommer jag att försöka titta på triathlon och beachvattenpolo när jag kan komma ifrån simningen. Många roliga idrotter som kommer att vara på plats, några som de flesta inte vet så mycket om, som kommer att vara spännande att lära känna.  

Vad är det bästa med SM-veckan, enligt dig?
– Det som är det bästa med SM-veckan är att så mycket händer i stan, att det är en sådan fest. Arrangemanget samlar folk från alla hörn i Sverige och du får chansen att se en massa högklassig idrott utföras, på alla möjliga sätt på ett och samma ställe. Det är spännande att introduceras till nya idrotter som man kanske inte har sett tidigare och att få se våra allra bästa idrottare göra upp om medaljerna. 

Simningen går inomhus, visst? Det är ett nytt grepp för att vara SM-veckan. Vad är anledningen?
– SM i simning brukar av gammal tradition gå utomhus och har gjort det nästan alla gånger sedan starten för många decennier sedan. Att det blev inomhus i Umeå är av två anledningar. Det första är att Umeå inte har en 50-metersbassäng, som håller måttet för en tävling av denna dignitet, utomhus. Däremot har vi en förstklassig anläggning i Navet – en tiobanors 50:a som passar utmärkt för tävlingar på denna nivå. Andra anledningen är att kunna ge simmarna de allra bästa förutsättningarna att prestera. Väder och vind kan ställa till det rejält när man kör utomhus, det är inte alltid jättekul att försöka tävla i sin favoritgren i motvind och ösregn. Nackdelen med Navet är att utrymmet är mindre än på en utomhusarena, alltså att arenan inte sväljer lika mycket publik. Vi har dock trixat så mycket det går för att använda utrymmet på bästa sätt med målet att alla som är sugna på att se simning ska kunna få plats. Simmarna kommer att ha ett stort deltagartält med storbilds-TV, samt omklädningsrum där man kommer att kunna följa tävlingen. Vi välkomnar alla deltagare och publik till Umeå!

Taggar:
Föregående artikel

Din öronhälsa

Nästa artikel

Uppfinnare inom simidrott