Din öronhälsa

Dina öron mår inte alltid bra av vatten. Här kommer våra tips så du inte får otit i tid och otid!

Får du ont i öronen när du är för mycket i bassängen? Så kan det bli om du valt simidrott alternativt badar mer under exempelvis sommaren. Anledningen är att miljön i dina öron är naturligt sur och skyddas av öronvax. Vatten kan stöka till denna surhet, örats normala balans, och då fäster bakterier och svamp bättre. Ha därför för vana att torka ur öronen och, om du känner behov av det, använd öronspray för att behandla eller förebygga hörselgångsinflammation.

Hörselgångsinflammation heter extern otit på läkarspråk och innebär att huden i hörselgångarna blir inflammerad. Symptom kan vara att det gör ont i örat, att det kliar och/eller rinner. Du kan också bli svullen i örat, få lockkänsla eller nedsatt hörsel. Ibland gör det även ont i käken, exempelvis när du tuggar. Sprayen hittas receptfritt på valfritt apotek.

Och just det: använd inte bomullspinnar eller tops. Örat blir bara mer irriterat om du petar i det.

Taggar:
Föregående artikel

Zlatan och Alshammar

Nästa artikel

SM-veckan 2023