Boktips kost

Sommartid är lästid! Här kommer vårt tips på hur du lär dig mer om en grönare kosthållning.

Bok: Vego i världsklass
Författare: Bakkman, Johansson, Richert
Förlag: Norstedts
Vad du lär dig: Om grön mat för idrottare
Bonus: Riktigt snygga bilder!

Vegomat är populärt och du har säkert hört att du inte kan vara vego och samtidigt syssla med elitidrott. Här är boken som säger att det går – men du måste ha koll på att du får i dig tillräckligt. Vego i världsklass utmanar fördomar och myter och visar upp en smart och heltäckande vegokost. Mellanmålstips blandas med recept, räkneexempel med proteinuträkningar. Och dessutom får du hänga med några framgångsrika idrottare. Boken är framtagen i samarbete med Världsnaturfonden (WWF) och Sveriges Olympiska Kommitté. En av författarna, Linda Bakkman, jobbar på SOK och är även moder till många olympiers kosthållning.

Varför skrev du boken Vego i världsklass, Linda?

– I mitt jobb stöter jag på två utmaningar inom vegetarisk kosthållning och träning. I det ena fallet är det tränande personer som vill lägga om sin kost mot att äta mindre eller inget kött. Det innebär utmaningar, både praktiskt och kunskapsmässigt. Boken ska ge båda – kunskapen och verktygen för hur du får i dig tillräckligt med energi och näring med vegetariska måltider för att dessutom kunna träna hårt. Sen finns det den andra kategorin: de som inte tror att det går att leva utan kött om man tränar hårt. Då får vi istället normutmana köttet, ge svar till oroliga föräldrar och avfärda de vanligaste myterna.  

Linda Bakkman

Taggar:
Föregående artikel

Boktips träning

Nästa artikel

Topp tio OS-lopp