Din vän landmine

En dörr till en ny dimension i din landträning stavas landmine. Vi har tre övningar du bara måste prova!

En landmine ser ut som en förlängningsarm till en skivstång, men det är mer än så. En stång ska in i ena sidan på landminen medan den andra fäster i en vikt som ligger på golvet (se bild nedan). På en del gym är en landmine kopplad till en rigg med pullupsstång med mera, men oavsett så är ena sidan av stången i landminen fri. Det är där du laddar på vikter och det är dessutom den sidan du håller i. Det fina med landminen är att stången får en 360-gradig rörlighet – du kan rotera, lyfta och pressa. Allt och åt alla håll.  

Så här ser den ut, landminen. Om du från utgångsläget ovan låter dina händer gå till utsida lår på ena sidan till utsida lår på andra sidan, då har du gjort en effektiv och stabil bålrotation. Börja med lätt vikt och låt magen jobba (och se nedan, under ”bålrotation”, får mer info om övningen.


Bålrotation 
Stå axelbrett isär med fötterna och greppa den fria änden av stången med båda händerna. För upp stången på raka armar och vrid den kontrollerat därifrån till utsidan av ditt ena lår, sen till motsatt lår och så vidare. Tänk på stången som en vindrutetorkare och att det är magen som ska vara drivande i rörelsen, inte dina armar.


Pressar från knästående 
Stå i ett utfallssteg, på ena knät, som att du ska fria till någon. Ha stången vilandes i din hand framför din ena axel och stäck den rakt uppåt/framåt. Vill du göra detta till en kombinerad övning lägger du till utfall – sjunk ner med knät mot golvet med stången på axeln, gör en axelrepetition och gå sedan upp i stående igen. 

Landminesquats
Håll den fria änden av stången med båda händerna. Vila stången mot bröstet och kliv bak lite med fötterna så att du lutar lite framåt. Kom ner i en benböj med stången kvar mot bröstet och sträck sedan benen igen. Du kommer att märka hur långt bak du måste stå för att stången inte ska putta dig bakåt när du böjer på benen. Även denna övning går alla kombinera – sträck bara armarna mot taket när benen är raka (se bild två ovan). 
 

Bilder: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Simidrottsbullar

Nästa artikel

Havets Sarah