Snart simmar alla

Hela Parasverige Simmar. Snart i alla fall, för det är namnet på ett projekt inom Svensk Simidrott. Vi fick fatt i Annika Friberg, verksamhetsutvecklare inom parasimning. 

Är Hela Parasverige Simmar din idé? 
– Det är det inte. Vi hade Hela Sverige Simmar under pandemin, när det var det enda som funkade, och nu tar vi det konceptet vidare, berättar Annika. 

Hur många är igång nu? 
– Nio föreningar har deltagit i första omgången som pågick vecka 37 till 39. Ulrika Sandmark, sportchef på Svensk Simidrot,t får alla resultatlistorna som sen ska publiceras. 

Annika Friberg

Vad är det bästa med Hela Parasverige Simmar? 
– Det vet vi däremot! Det är att alla kan vara med! För det behövs ingen tävlingslicens och det går att köra i samband med träning. Samtidigt är det bra även för alla som redan tävlar eftersom det då blir ytterligare något att testa sig mot. 

Ökar tävlingsintresset när ni presenterar ett sånt här projekt? 
– Vi vet inte än, men vi hoppas att det ska leda dit. Vi vill att detta ska vara en ögonöppnare för att tävla, för både aktiva och föräldrar. Vi vill visa att det går att tävla i parasim, göra det mer tillgängligt. För det inte behöver vara så komplicerat och det här är även ett tillfälle för alla föreningar, att kunna erbjuda en enkel tävlingsform. 

Det kan vara långt mellan tävlingarna, både geografiskt och i kalendern, inom parasim, visst? 
– Det är ofta stora avstånd inom parasimningen, absolut. Färre tävlingar och längre körsträcka dit. Och utöver det är detta också ett sätt att låta parasimmare hitta förebilder. Att se att någon med liknande funktionsnedsättning som en själv tävlingssimma är jätteviktigt. För alla kan vara med, oavsett funktionsnedsättning. Och sedan tidigare vet vi att simning överlag är en fantastiskt bra sport för personer med funktionsnedsättning.

”Vi vill visa att det går att tävla i parasim, göra det mer tillgängligt”

Borde inte fler parasporter vara intresserade av detta? 
– Vi har skickat information om Hela Parasverige simmar till parasportföreningar som inte är medlemmar i simförbundet, men som har simning. Vi vill ju att alla som simmar ska få testa att tävla, och vill gärna att konceptet sprider sig även till fler idrotter. Simning är bra för alla, avslutar Annika Friberg, verksamhetsutvecklare inom parasim. 

Hela Parasverige Simmar pågår till vecka 12 2024. Därefter kommer deltagarna bjudas in till ett läger – allt för att öka gemenskapen inom parasimningen. Vill du veta mer, klicka här!Omslagsfoto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Explodera ännu mera

Nästa artikel

Koll på konstsim