Explodera ännu mera

Vill du bli explosiv behöver du träna mer explosivt. Här hittar du varför och några övningar som bygger en explosiv överkropp!

Din kropp är uppbyggd av runt 600 muskler. Just simidrott är ett perfekt sätt att träna, trötta ut och bygga din kropp stark, men vi har några tips på hur du, med hjälp av några övningar, gör kroppen explosivare. För tänk så här: om du alltid tränar likadant i gymmet – samma övningar i samma tempo – så ändrar du egentligen inget. Och ska du simma korta distanser är explosivitet en perfekt ingrediens. Nu vill vi åt dina korta muskelfibrer, de som drar ihop sig tre gånger så snabbt som dina långa. 

Armhävning med klapp
Klassisk explosivitetsövning som faktiskt funkar för alla. Gör du övningen med fötter och händer i marken sänker du kroppen lugnt ner för att sedan skjuta ifrån underlaget och hinna klappa ihop händerna innan du går ner i nästa armhävning. Övningen funkar lika bra om du normalt gör armhävningar ”på knäna” – och om det är svårt att faktiskt hinna klappa, så se till att i alla fall få händerna att lyfta från underlaget. 

Samma effekt går att få med hjälp av en skivstång och en bänk. Sänk stången långsamt ner mot bröstet vid bänkpress, på exempelvis två till tre sekunder, och tryck sedan upp stången så snabbt du kan till raka armar. 

Magträning i TRX-band

Trä in fötterna i ett TRX-band och vila i armhävningsposition. Dra sedan in båda knäna mot vänster armbåge, höger armbåge, rakt in mot bröstet – och igen och igen – i högt tempo. Detta är en perfekt explosivitetsövning för din magmuskulatur och för alla vridningar som du gör som simidrottare. 
Ytterligare en övning: med samma utgångsläge, ”spring på stället”, alltså dra upp ett knä i taget mot bröstet i högt tempo. Hur länge klarar du innan mjölksyran säger stopp? 

Foton/bilder: AdobeStock


Tips: Följ oss på Instagram, @svensk_simidrott! Där kommer ovanstående text ut i form av en liten streckgubbe som enkelt visar övningarna.

Läs mer! Här hittar du en tidigare artikel om explosiv benträning: 

Taggar:
Föregående artikel

Nästa artikel

Snart simmar alla