Jag lever min dröm!

Efter fyra års spel med Simsällskap Vattenpolo Akademin (SVA), i svenska Elitserien, tar målvakten Noha Hamily nu steget ut i Europa som professionell i serbiska klubben VK TAS Belgrad. Enligt Noha är det en dröm som går i uppfyllelse – att få spela vattenpolo på heltid.

Efter att först ha provspelat i en italiensk klubb blev det nykomlingarna i serbiska högstaligan, VK TAS Belgrad, där chansen för spel som proffs gavs för Noha Hamily. Klubben tog sig åter upp i serbiska Superligan efter att ha spelat i lägre divisioner sedan 2009, då man åkte ur högsta serien. Lagets tränare, tidigare spelaren Nikola Radjen, kliver denna säsong in som ny tränare för VK TAS Belgrad. För Noha är tränaren ingen ny bekantskap, utan någon han redan känt från lägerverksamhet hemma i Burlöv där Nikola Radjen deltagit som tränare. När Nikola klev in i sin nya roll som tränare behövde han förstärka målvaktssidan i laget och hade då tankarna på Noha. Efter att ha tränat med klubben i slutet av sommaren tog så Noha en plats i truppen inför den nya säsongen.

– Vi är fyra målvakter i truppen så det är ingen självklarhet att jag tar en plats i laget. Varje träning är det upp till bevis att jag skall vara en av lagets två målvakter i ligaspelet, säger Noha. Och när det kommer till träning så är det här där den tydliga skillnaden syns mellan amatörspelet i Sverige och proffslivet.

– Här i Belgrad börjar vi morgonen med ett styrkepass i ungefär 1 timme, sedan tränar vi vattenpolo i 1,5 till 2 timmar. På eftermiddagen blir det ytterligare ett vattenpass på 1,5 till 2 timmar. Så ser rutinerna ut måndag till torsdag. På fredagar hoppar vi över styrkepasset och kör istället två vattenpolopass. På lördagar spelar vi oftast match och söndagar är vi lediga. Det är betydligt mer än i Sverige och så ser livet ut som professionell polospelare. Veckor då vi spelar i serbiska cupen kan det även bli match på söndagar, och då ryker den lediga dagen, berättar Noha.

Laget TAS Belgrad består till största delen av serbiska spelare, men har förutom Noha ytterligare några utländska spelare i truppen. Bland annat två landslagsspelare från Nya Zealand.

– Vi är en bra grupp. Många spelare är relativt unga, som jag, säger Noha. Medelåldern i laget är 21 år vilket är det yngsta i hela ligan. Med en serbisk tränare och majoriteten av spelare serber är huvudspråket i laget serbiska.

– Jag har ganska bra språköra och ser inget större hinder med språket trots att jag inte själv talar serbiska mer än enstaka ord och meningar. Är det något jag inte förstår så kommunicerar jag på engelska med tränaren eller de andra spelarna.

När vi frågar Noha om vilken status vattenpolo har i Serbien uppskattar han det till att vara den tredje största sporten i landet. Störst är fotbollen, sedan kommer basket.

– Vår arena tar cirka 2000 åskådare och på matcherna brukar det vara ganska fullt, så det är bra tryck på hemmamatcherna. VK TAS Belgrad är stadens sjätte lag i Superligan. Stadens mest framgångsrika lag nu är Novia Belgrad, som vunnit Serbiska Superligan två senaste säsongerna och även varit framgångsrika i LEN Champions League. Detta trots att laget bildades så sent som 2015.

När vi talar om det egna laget, VK TAS Belgrad, och deras målsättningar för säsongen så säger Noha att det är att hålla sig kvar i högsta ligan.

– Med vårt unga lag har vi en bit kvar för att kunna rucka på de bästa lagen i ligan. Vi är ett ambitiöst gäng med en grymt bra tränare som ställer höga krav på oss. Laget har börjat seriespelet med tre förluster. De har varit en tuff start, säger Noha, och vår tränare har inte varit nöjd med lagets insats. Vi lär oss längs vägen och trots förlusterna har vi kommit en bra bit på väg från säsongsstarten till nu.

– För varje träning och match känns det som vi tar steg framåt, fortsätter han. Förlusterna i seriespelet kom mot väntade topplag i serien. Som nykomlingar i serbiska Superliga räknas laget inte tillhöra toppstriden i serien.

– Men ge oss någon säsong till så har vi bytt placering från nedre delen av tabellen till den yttersta toppen. Vi är alla hungriga på att utvecklas och med en tränare som Nikola känns det som att han får ut ytterligare lite av oss för varje vecka som går, säger Noha.

Vid sidan av seriespelet har laget haft sin första cupmatch i serbiska cupen och där tog man sin första seger för säsongen, genom att besegra Stari Grad med 13–8 på hemmaplan.

Att byta livet i Malmö där vattenpolon var en fritidsaktivitet till att vara ett heltidsarbete i Belgrad är naturligtvis en skillnad. Som professionell spelare finns inte mycket tid till annat under vattenpolosäsongen. Livet som vattenpoloproffs ska dock inte jämföras med exempelvis fotbollens dito. Noha får inledningsvis ingen lön, däremot gratis boende och mat. Boendet delar han med tre andra spelare i laget. Med få utgifter anser sig Noha ändå klara sig bra.

– Just nu vill jag bara bli så bra som jag kan som vattenpolospelare. Jag vill ge vattenpolon mitt allt några år framöver, det är målsättningen just nu. Ekonomisk trygghet får komma senare. Antingen i form av att komma till en ekonomiskt starkare klubb eller liga. Eller genom att studera vidare och få ekonomisk trygghet via ett civilt arbete.

När fritidsaktiviteten blir till ett yrke ökar även kraven på prestationen.

– Jag har alltid haft höga krav på mig själv, även när jag spelade i Sverige, där är det ingen skillnad, säger Noha. Som proffs däremot och med många andra som tävlar om att ta en plats i laget blir det viktigt att göra bra ifrån sig på varje träning. Det handlar mycket om att visa att man är värd att satsa på, säger Noha.

Känner du att pressen på dig ökat?
– Nej, det är lugnt. Så länge jag känner att jag alltid gör mitt bästa ser jag misstagen som lärdomar och försöker gå vidare därifrån. Att älta misstag leder inte till framgång, det handlar om att rädda nästa boll i stället. För mig känns det viktigt att visa respekt för idrotten genom att alltid göra mitt bästa. Jag försöker hjälpa försvaret genom att ha hög röst i kommunikationen under match och träning. Jag ser planen på ett annat sätt som sista utpost och försöker hjälpa spelarna att se spelvägar som spelarna själva kanske inte ser från sin position.

Nohas mål är att bli en av klubbens två utvalda målvakter i truppen. Klubbens första målvakt Miloš Popadić är välmeriterad bland annat genom att ha vunnit JVM med Serbien.

– Han är mycket bra. Vi sporrar varandra på träning och jag lär mig mycket av att studera honom. Vi delar dessutom lägenhet. Så det blir polosnack även hemmavid, säger Noah.

Med flytten till proffslivet har Noha för första gången även fått en dedikerad målvaktstränare.

– Det känns superlyxigt att ha en tränare som helt och fullt fokuserar på oss målvakter. Han ser saker som man själv inte alltid tänker på som kan göra stor skillnad bara genom små justeringar. Jag lär mig nya saker varje träning genom att lyssna på tränaren, men även genom att se hur mina målvaktskollegor agerar i olika situationer.

Förutom spelet i klubblaget ser Noha även framemot att få representera Sverige när chansen ges. EU Nations Cup för landslag, som spelas i Brno i Tjeckien 8-10 december, visar sig ligga bra till för Noha som under december och januari månad har uppehåll i ligaspelet.

Nohas nuvarande kontrakt sträcker sig säsongen ut. Förhoppningen är att antingen fortsätta i klubben även kommande säsong, eller i en annan proffsklubb. Enligt Noha så rankar han den serbiska ligan som den bästa i Europa efter den ungerska.

– För egen del spelar jag gärna några år till i den serbiska ligan. Med mitt italienska påbrå har jag däremot inget emot att prova spel i någon storklubb i italienska ligan någon gång i framtiden. Men det får framtiden utvisa, nu är jag här och stortrivs med pololivet i Belgrad. Jag lever min dröm!

Text: Stefan Keisu

Taggar:
Föregående artikel

Sarah mitt i karriären

Nästa artikel