Hållbar landträning

Landträning är en del av din vardag om du är simidrottare. Här kommer fyra saker att tänka på – lär dig landträna smart!

  • Uppvärmning

Frukost är det viktigaste målet, uppvärmningen är viktigaste delen av träningen. Uppvärmningen ökar din cirkulation, gör dina muskler och din kropp varmare, mer rörlig. En uppvärmd muskel reagerar snabbare och bättre, så uppvärmningen gör dig faktiskt starkare. Och du skulle aldrig hoppa i bassängen på tävling utan att värma upp, eller hur? Tänk liknande på varje landträningspass och gör så här: 
– Värm upp kroppen med cykel, rodd eller gång/lätt löpning. Låt detta ta tio minuter.   
– Kör ett uppvärmningsset på varje övning. Ett uppvärmningsset innebär att du gör övningen utan vikter för att värma upp den specifika muskelgruppen. 
– Om du kör långa landträningspass är det bra att lägga in ett ytterligare exempelvis fem minuter cykel mitt i passet, för att inte tappa puls och värme under passet.   

  • Teknikfokus

Rätt teknik är inget du hittar på själv, utan ta hjälp av din tränare eller en PT. Testa sen det här: Börja varje övning med lätt motstånd och låga vikter för att successivt öka. Tänk på, när du kör med låga vikter, att inte slarva eller göra övningen för fort. Att trötta ut en muskel med rätt teknik, rätt rörelse, är mycket viktigare och än att lyfta tungt. Och det är samtidigt mycket mer skadeförebyggnade.

  •   Variera dig

Ta hjälp med din programmering och upplägget av din landträning. Om du har exempelvis tre landträningspass inplanerade per vecka så kan det funka att dela upp kroppen i tre delar. Då får respektive muskelgrupp möjlighet att bygga sig starkare mellan passen och du minskar risken för att överanstränga någon del av kroppen. 

  • Din energi

En timme i gymmet kräver energi. Har du tränat hårt, har du sovit dåligt, ätit för lite, redan spenderat en timme i bassängen? Om så: halvera passet eller kör inte lika tungt som du brukar. Lite träning är bättre än ingen träning, men en trött kropp drar lättare på sig skador. Ibland är det inte gym som krävs för att bli starkare, utan vila.  

Omslagsfoto: Simon Hastegård

Gymbild: AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Vår vackra vattenpolo

Nästa artikel

Sarah mitt i karriären